BDK ONLINE - Balla D. Károly heti webmagazinja - frissül minden hétfőre | a portál anyagai szerzői jogvédelem alá esnek 
KÖZÉLET politika

Körbeért az árok

Új alkotmánya van Magyarországnak. A parlament elfogadta, az államelnök aláírta (miért pont ezt ne írta volna?), 2012. január elsejétől érvénybe lép - istenestül, szentkoronástul és azzal a sajátossággal - mint szakértők állítják -, hogy nem annyira az állampolgároknak a jogait garantálja az állammal szemben (mint a demokratikus berendezkedésű országok alkotmányai általában), hanem inkább körülbástyázza az államhatalom központi gócát, megingatva bizonyos állampolgári jogokat.

De más bajok is vannak vele, szerintem leginkább az, hogy a konzervatív-keresztény értékrendet állítja mintául, s ezáltal gyakorlatilag kirekeszti a másként gondolkodókat.

Úgy gondolom, ezzel a Fidesz és a jelenlegi hatalomgyakorlók minden eddiginél jobban elmélyítették azt az árkot, amely megosztja a magyar társadalmat. De nem csupán mélyítették, tovább is ásták azon a szakaszon, amely még átjárást biztosíthatott volna azoknak, akik nem akarták elfogadni ezt az áldatlan "mi" és "ők" felosztást. Miközben azonban kívül rekesztettek mindenkit, aki számukra nem "mi", egyszersmind magukat is elhatárolták: az árok épp most ért körbe körülöttük. A sziget akár milyen nagy is, de mégis: sziget. S mint ilyen, veszélyeztetett zóna, ahová most a másként gondolkodók akár át is integetnek nagy vidáman a biztonságos szárazföldről.


Lapszám: 2011.04.25

Címkék: politika közélet jegyzet