BDK ONLINE - Balla D. Károly heti webmagazinja - frissül minden hétfőre | a portál anyagai szerzői jogvédelem alá esnek 
NAPLÓ íróság

Minimalista abszurd pszichodráma

a pszichodráma eredetileg nem irodalmi műfaj, hanem pszichoterápiás tréning, a pánikbetegség kezelésében is hatásos kognitív viselkedésterápia
Bizony nem először próbálkozom „műfajteremtéssel”. A kifejezés persze túlságosan nagyképű akkor is, ha előttem (tudtommal) senki sem írt limerikben sírverseket, mint ahogy a posztmodern koan létrehozásában is, úgy vélem, szűz területen botladozom. Most újabb határmezsgyén mutatok be szövegszerű egyensúlygyakorlatokat.

Eredetileg a pszichodráma egyáltalán nem irodalmi műfaj, hanem gyógyászati módszer, akcióelvű, cselekvésközpontú, feltáró jellegű csoport-pszichoterápiás technika, melyet Jacob Levi Moreno a múlt század első felében dolgozott ki, és amelyet Mérei Ferenc honosított meg Magyarországon az 1970-​​es évek elején. Az eredeti pszichodrámában előre megírt szöveg nem szerepel. Ezzel ellentétben új irodalmi kísérletemben minimalista „abszurd pszichodrámákat” (párbeszédeket, monológokat, szituáció-leírásokat) teszek közzé, majd egy-két nappal később ezekhez hozzátoldom a csoportterápiás alkalmazást érintő megjegyzéseimet. A kettő együtt alkotja az általam elképzelt új irodalmi műfaj, a voltaképpeni pszichodráma kis darabjait. A projektum oldala: trauma és pánikterápia: abszurd irodalmi pszichodráma (a szövegek elolvasása után kattints a »tovább linkre).


Frissítés

Irodalmi tervezetem utóbb keresőmarketing projektummal egészült ki, amelynek témája:

Agorafóbia és pánikbetegség

kognitív viselkedésterápia otthon

Általában háromféle pánikot különböztetünk meg

A pánik kognitív elmélete szerint a pánikbetegség leküzdhető gyógyszeres kezelés nélkül: viselkedésterápiával. Ilyen videós online távoktató pszichoterápiás módszer akár a pszichodráma is lehet, amelynek keretében a kognitív viselkedésterápia gyakorlatok otthon végezhetők.

. Bővebben erről a témáról:




Lapszám: 2011.11

Címkék: traumaterápia pszichoterápia pszichodráma irodalom csoportterápia