BDK ONLINE - Balla D. Károly heti webmagazinja - frissül minden hétfőre | a portál anyagai szerzői jogvédelem alá esnek 
KÖZÉLET

Határon Túli Magyarok Pártja?

Az RMDSZ részéről bedobott ötlet több mint zseniális. A határon túli magyarok magyarországi pártjának (HTM2P?) a megalapítása frappáns válasz lenne a magyar jobboldalnak azon törekvésére, hogy a politikai nemzet fogalmát kiterjessze az ország határain túl élő magyarokra (s ezzel több választópolgárt állíthasson maga mögé, mintegy konkrét szavazatokra váltva azt a tőkét, amelyet a baloldal még 2004-ben kovácsolt számára a kettős állampolgárság megadása elleni fellépésével).

Amennyiben a legnagyobb határon túli magyar párt (RMDSZ) elképzelése a többi régió politikai erőinek a támogatását is élvezve megvalósulna, az mindenképpen hatékony ellenlépés lehetne a Fidesz önérdekű nemzetpolitikájával szemben, amellyel egyrészt kisajátítani igyekszik a határon túli magyarság ügyét, másrészt megosztja az adott régiók magyarságát, harmadrészt a megosztott erőket egymás ádáz ellenségeivé teszi azzal, hogy közülük csupán a neki tetszőt támogatja és ismeri el partnerül, nyíltan fellépve a nagyobb helyi támogatottságot élvező formációkkal szemben (RMDSZ, Híd-Most).

A HTM2P (nevezzük most már így) megalakítása lehetőséget nyújtana az ellenirányú érdekérvényesítésre és az anyaországi politika határon túlra irányuló exportját a határon túliak valós érdekeit képviselő politikának Magyarországra történő exportjával szembesítené. Egyszersmind több kérdésben is világos helyzetet teremtene: módot adna arra, hogy a magyar állampolgárságot szerzett határon túliak, akiknek a politikai hovatartozása egyelőre tisztázatlan, önálló arculatukat kialakítsák, továbbá azt is lehetővé tenné, hogy a hazai pártpolitikától megcsömörlött magyarországi választók a belpolitikai csatározásokon kívül (felett?) elhelyezkedő erő mellé állhassanak.

Végül: lelepleződhetne a magyar jobboldal álságos magatartása. Képzeljük csak el azt a választási kampányt, amelyet a Fidesznek és a Jobbiknak a határon túli magyarok pártja ellen kell folytatnia.



Lapszám: 2012.07

Címkék: politika közélet jegyzet