BDK ONLINE - Balla D. Károly heti webmagazinja - frissül minden hétfőre | a portál anyagai szerzői jogvédelem alá esnek 
NAPLÓ web

Van-e 50 blogom?

„Balla úr, ugye nem mondja komolyan, hogy 50 blogja van” – hitetlenkedik ügyfelem, amikor magyarázni próbálom, miként értem el, hogy egy vadonatúj, addig nem létezett weboldalt néhány órán belül indexált a Google. Félszáz blog? Ennyi kell a gyors eredményhez? És valóban ennyi lenne a birtokomban?

Magyarázom a hitetlenkedőnek, hogy a nagy számú webnapló között akad jó pár olyan gyorsjáratú, amelyekre ha posztot írok, az szinte perceken belül bekerül a Google rendszerébe. Ha ezekről a blogokról küldök linkeket egy új oldalra, ezzel ki tudom provokálni, hogy a nagy keresőprogram indexálja, azaz adatbázisába felvegye. Ennyi a titok. Talán 10 blog is elég lenne, de nekem ennél sokkal-sokkal több van.

A kétely azért bennem is felmerül: vajon nem túloztam? 50 lenne? Számolgatni kezdek… Nem, nem becsültem túl a mennyiséget. Hiszen a lista úgy kezdődik, hogy 16 a blogspot.com rendszerében, 14 a blog.hu alatt...

Aztán elhatározom, hogy mindegyiket bemutatom, ha tetszik: bizonyításul. A célra egyik ajánló blogomat választom, ahol már olvasható is az ötven részes sorozat első kockája: Az Ősmanzárd. /


Persze azt azért el kell mondanom, hogy az 50 webhelyből legfeljebb 30-35 tekinthető igazi, aktív blognak, továbbá meg kell különböztetni a mindig önálló, új tartalmat közlő egységeket az ajánló, újrapublikáló vagy idegen anyagokra (pl sajtóközleményekre) támaszkodóktól. És persze van különbség a frissülési gyakoriságban is: akadnak helyek, ahová évi 8-10 anyagnál több nem kerül fel, meg vannak folytatás nélküli kezdemények és archívumok is. De hát vegyük sorra őket, figyeljétek a szériát, amelynek szaporodó bejegyzései ezen a linken lesznek elérhetők: 50 blogom.



Lapszám: 2012.10

Címkék: személyes napló jegyzet blog