VERSTÁRCANOVELLAMINIMA JEGYZETESSZÉKRITIKAÉLCNAPLÓFOTÓAJÁNLÓ • MÁS: Arvisura Seo


Számokba fojtva

Korábban Az építész hasa című film okán már elmeséltem, hogy az 1990-es évek legelején, amikor Évával a budapesti mozikban először szabadultunk rá a friss nyugati kínálatra, habzsoltuk a Greenaway-filmeket. Akkoriban még érződött a botrányszag nagy port vert alkotása, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője körül, mi pedig nem tudtunk betelni a felkavaró (olykor gyomorforgató), de páratlanul szuggesztív képi világgal s az ezt kísérő hatásos zenével. Ekkor lett kedvencünk az inkább lírainak mondható Számokba fojtva, amelyet most cirka 30 év után újranéztünk.

A történetből már alig derengett valami, de a jelenetek és főleg a képek még mindig elevenen éltek bennünk, jó volt újra ráismerni ezekre a nagyon gondos beállításokra, újra hatásuk alá kerülni. De nemcsak az apró részletekben tobzódó, a belső és külső tereket mesterien variáló és vegyítő képek hatásosak, odafigyeltet magára a bizarr történet, kellemesen oldódik humorba a sok abszurditás, remek a zene. Mindezt egy nagyon pontosan kidolgozott szerkezet tarja egybe.

Greenaway amúgy is nagy mestere a konstruálásnak, sokat ad mind a részletek felépítettségére, mind pedig arra, hogy a vizuális és verbális motívumok, a történések és a minden elem mögött ott álló jelentés mérnöki precizitású, bonyolult, de szerkesztettségében jól átlátható  konstrukciót alkosson.  Ebben a filmben ez a szándéka már-már túlzottan is jól érvényesül: a víz, a tűz, a tárgyak, az állatok, a gyilkosságok, a játékok, az azonos nevű nők – no és persze a számok – ismétlődő sorozatokat alkotnak, mindig minden ráfelel valami korábbira, minden előzmény előrevetíti a következményt, minden mindennel összefügg, ha más nem, hát vagy számtani vagy költői értelemben – voltaképp a metaforikus dialektika nagy képeskönyve ez a film, és amíg a számsor elejétől elérünk a szerelemsóvár halottkémmel lassan süllyedő csónak oldalára festett szimbolikus 100-asig, talán mindebből levonhatunk valami számszerűsíthetetlen tanulságot is a magunk számára.

több film

Számokba fojtva (Drowning by Numbers), 1988., angol-holland filmdráma, rendezte: Peter Greenaway, zene: Michael Nyman, operatőr: Sacha Vierny, főbb szereplők: Joan Plowright (Cissie Colpitts), Juliet Stevenson (Cissie Colpitts), Joely Richardson (Cissie Colpitts), Bernard Hill (Madgett), Jason Edwards (Smut)



Lapszám: 2013.12

Címkék: kult jegyzet film



kinyomtatom! oldal tetejére

 

BDK Honlap-SEO: keresőoptimalizálás
Elhunyt Balla D. Károly

Napi blog






AZ ELŐZŐ SZÁM tartalma

Csatlakozz:


Frissek a rovatban:

Hasonlóak:


Friss szám

Korábbi számok

Frissek:


Főbb blogjaim



    Főbejáratok


    SEO-szerviz

    aktuális keresőoptimalizált weboldalak:

    Google első hely

    Helyezés javítás, honlap optimalizálás

    honlap keresőoptimalizálás árak google első helyezés javítás

    Google honlap optimalizálás: seo
    pr cikk és link elhelyezés - tartalommarketing weboldal
    első hely: google honlap optimalizálás - seo marketing

    Állandó oldalak, SEO-posztok









    BDK ONLINE - BALLA D. KÁROLY internetes magazinja - válogatás az Ungváron (Kárpátalja, Ukrajna) élő író havi publikációból és az írói archívumból.

    Az oldal anyagai Balla D. Károly alkotói munkásságának a részét képezik, ily módon szerzői jogvédelem alá esnek, hosszabb idézésük csak a forráshely link-formátumú feltüntetésével, átvételük és újraközlésük pedig csupán a szerző - adatait, élatrajzát lásd: Balla D. Károly / Károj életrajza - engedélyével jogszerű. -- BDK Online SEO keresőoptimalizálás - irodalom, könyv, film, közélet, politika, napló, vers, internet, keresőoptimalizálás, web, seo, blog, Kárpátalja, Ungvár, BéDéKá, blog, UngParty | A szerző keresőoptimalizálással is foglalkozik. Az aktuális SEO-projek tartalom marketing: Laptop szerviz Budapest: akkumulátor, laptop billentyűzet, notebook töltő. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing - Google helyezés javítása - első oldalra kerülni SEO szakértő optimalizálásával. Első hely a keresőben a találati listán. - Tartalommarketing, arvisura, pirézek | PR-cikk: SEO Budapest termék és szolgáltatás.