BDK ONLINE - Balla D. Károly heti webmagazinja - frissül minden hétfőre | a portál anyagai szerzői jogvédelem alá esnek 
KÖZÉLET politika

Puszi Orbán miniszterelnök

Aki ismer, tudhatja, hogy Orbán Viktor jelenlegi magyar miniszterelnök nem a szívem csücske. És akkor még finom voltam... Így talán természetes, hogy blogomban örömmel mutattam be az a politikai tartalmú civil akciót, amelynek során a kormányfő választási plakátját alaposan kipingálták. Nem véletlenül pont olyanra, mint amilyennek a képen látszik. Érdekesség, hogy az eredeti blogbejegyzésem a Magyarország miniszterelnöke keresőkérdéssel a Google-találatok közt az első 10 közé került.


Puszi Orbán


Civil kurázsi. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti és Művészetelméleti Szakkollégiumának A NEMIgaz nevű munkacsoportja, melynek fő témája a gender, a nemiség, a nő, a férfi, szerény választási performansz keretében Budapesten kipingálta Orbán Viktor behízelgően mosolygó képmását:


A plakátra az Index is felfigyelt, megörökítették:

orban-viktor-miniszerelnok-index.jpg

És végül az ötletet adó minta:

Vladimir-Pussy1.png

Az akció politikai tartalma és rendszerkritikai éle világos. De a tény, hogy a poszt az Első 10 Google-találat közé került, azt bizonyítja, úgy is lehet politizálni, ha olyan honlapot juttatunk a keresőtalálatok élmezőnyébe, amely kifejezi valamely közéleti kérdésben a nézeteinket. Jelen esetben a bemutatott akció véghezvivőivel összhangban azt, hogy Orbán Viktornak a törvényben is rögzített család-felfogásával messzemenően nem értünk egyet, mert egyre több európai szabadgondolkozóval egyetemben azt tartjuk, hogy házasság két azonos nemű ember között is lehetséges. Azzal, hogy a fenti kép és az eredeti blogbejegyzés (bdk.blog.hu) a találati listákon előtérbe kerül, viszonylag sok embert szorít rá arra, hogy ezzel a véleménnyel szembesüljön és tudatosuljon bennük, a homofóbia nem képezheti az állampolitika részét, illetve ha mégis, akkor a fentihez hasonló ellenreakciókat válthat ki. Sajnos - immáron egyvégtében ötödik éve - Magyarország miniszterelnöke a liberális eszményekkel szembefordult  olyan cinikus és kirekesztő magatartású politikus, aki a nemzetből és a hazából kitagadta a másként gondolkodókat, szembefordította a tehetőseket a szegényekkel, az egészségeseket a betegekkel, a keresztényeket a más hitűekkel vagy ateistákkal, a magukat konzervatívnak mondókat a liberálisokkal. Lehetetlenné tette a párbeszédet azzal, hogy érvelésében aki nem ért vele egyet, az más nemzet, más ország, más nép érdekeit képviselő áruló. A magyar miniszterelnök olyan ember, aki hátat fordított ifjúkora eszményeinek, aki megtagadta az európai értékrendet, aki nem kéviseli a szabadságjogokat és hovatovább a demokráciát sem. Orbán visszafordult az 1930-as évek nacionalista retorikájához és kirekesztő magyarságfelfogásához és ellenséget lát mindenkiben, aki e nézeteiben és törekvéseiben nem követi vakon, kritikátlanul. Mindezzel hallatlan károkat okozott nemzetének. Nincs kétségünk afelől, hogy el fog bukni és miniszterelnökségének évei és "dicső tettei" egyszer majd a magyar történelem sötét időszakát tárgyaló tankönyvekben fognak kíméletlen kritikát kapni. Orbán Viktor miniszterelnök lesz az a negatív példa, akiben a magyarság legrútabb vonásai öltöttek orcát.


Lapszám: 2014.06

Címkék: politika közélet dizájn civil kurázsi