BDK ONLINE - Balla D. Károly heti webmagazinja - frissül minden hétfőre | a portál anyagai szerzői jogvédelem alá esnek 
KÖZÉLET

Hatalmi visszaélések, szexizmus

Varga Anna Gizella diplomamunkája csak egy szeletét érinti a Képzőművészeti Egyetemen tapasztalható hatalmi visszaélések problémahalmazának. A szexuális zaklatás szerves, de természetesen nem kizárólagos része a rendszerszintű hatalmi túlkapásoknak, rendellenességeknek. Ahol hétköznapi szinten elfogadott a nők megalázása, ott más csoportokat sem kímélnek, és az egymás iránti tisztelet hiánya más szinteken is megjelenik. A tanári szerepkörön túlmutató viselkedés, a tanári feladatok elégtelen, kiszámíthatatlan, átláthatatlan ellátása, a különböző csoportokat sértő megjegyzések mind részei az egyetem hétköznapjainak.

Az egész azzal a levéllel kezdődött, amelynek címzettje Csanádi Judit rektor volt, s amely így indított:

Mi, a Képzőművészeti Egyetem volt és jelenlegi hallgatói és oktatói érdeklődve figyeltük Varga Anna Gizella 2016-os diplomája okán kialakult diskurzust az egyetemen belüli hatalmi visszaélésekről, szexuális zaklatásokról. A diplomakiállítást követően több fórumon nyilvánosságra került a hallgatók intézményen belüli kiszolgáltatottsága, és az FKSE-ben 2016 szeptemberében szervezett beszélgetésen felmerült az ennek felszámolására irányuló szándék is a Rektor Asszony részéről. Nagyon örülünk, hogy elindult ez a párbeszéd az intézményen belüli visszásságokról, de a helyzet sajnos azóta sem változott. Ezen a beszélgetésen a Rektor Asszonytól elhangzott egy ígéret, hogy megszünteti ezeket az anomáliákat, amelynek az első lépése egy hallgatói fórum lesz. Szeretnénk érdeklődni, hogy ez a fórum mikor kerül megrendezésre?

Az előzményekről és a folytatásról:

Szexizmus, hatalmi visszaélések és előítéletek a magyar felsőoktatásban

nem oké - Szexizmus a magyar felsőoktatásban

Varga Anna Gizella plakátja

A szexizmus, az előítéletek és a tanárok hatalmi pozíciójából eredő visszaélések ténye sajnos nem számít újkeletű dolognak, ám jelentős lépéseket nem tettek ellene. Ezért döntött úgy a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakos hallgatója, Varga Anna Gizella, hogy az intézményben eltöltött öt év után a diplomamunkájában dolgozza fel ezt a kényes témát, amelyet a közvetlen környezetében tapasztalt meg. A Nem Oké! című diplomamunka 2016-ban készült el, konzulense Eperjesi Ágnes volt, az Intermédia Tanszék oktatója. „Ennek a munkának nem lett volna szabad megszületni” – állítja a szerző, aki óriási számú információt volt kénytelen belesűríteni a diplomamunkájába, ami végül hat darab plakátot és egy kiadványt tartalmazott, emellett egy fekete mappában a munka folyamata alatt összegyűlt, főleg tervezőgrafika szakos hallgatók által feljegyzett történeteket a tanári visszaélésekről.

A 2016. június 15-ei diplomavédésén többek között a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Csanádi Judit, és Csejdy Réka kommunikációért és sajtókapcsolatokért felelős vezető, valamint Fiáth Mariann, a Marie Claire magazin egyik szerzője is megjelent. Pár napra rá, június 27-én >>

>> a teljes cikkhez:

Szexizmus a magyar felsőoktatásban



Lapszám: 2017.07

Címkék: társadalom oktatás levél közélet