BDK ONLINE - Balla D. Károly heti webmagazinja - frissül minden hétfőre | a portál anyagai szerzői jogvédelem alá esnek 
KÖZÉLET politika

Határon túli magyar szavazók

Őszintém mondom: nagyon meglepett, hogy Magyarország lakosságának az a része, amelyet józanabbul gondolkodónak, kevésbé manipulálhatónak gondoltam, milyen könnyen bedőlt (újra) a szociális demagógiának. A határon túli magyarok szavazati jogát, illetve annak igazságtalanságát kampánycélokra, szavazat szerzésre, adatgyűjtésre felhasználó politikai erő (a Demokratikus Koalíció) valószínűleg tisztában volt azzal, hogy saját érdekeit ilyen módon érvényesítve a legalantasabb emberi indulatokat szítják. Nem az emberek igazságérzetére, hanem az irigységre és a gyűlöletre építették kampányukkal. Az majd kiderül, bejött-e a számításuk (belhonban valószínűleg igen), ám az már most világos, hogy a határon túl teljes elutasítottságot "nyertek".

Ez azonban legyen az ő bajuk. A mi bajunk az, hogy most már nemcsak a jobboldal használnál fel bennünket, határon túliakat a belpolitikai játszmában, hanem a baloldal is. Meg hát az is bajunk - bajom! - hogy ez az indulatkeltés Gyurcsány Ferenc oldaláról semmivel sem kevésbé ocsmány dolog, mint az Orbán Viktor oldalán zajló migránsozás. Ugyanakkor talán még szánalmasabb is, mert ha a tömeges bevándorlással kapcsolatban akár érvényes is lehet egyes veszélyekre felhívni a figyelmet, ám a határon túli magyarok ellen hergelni Magyarország lakosságát annyira szánalmas és kicsinyes dolog, hogy az már nemcsak az aljasság, hanem a pitiáner erkölcsi bűnözés kategóriáját is kimeríti.

Ahelyett, hogy a DK a Fidesszel küzdene meg a határon túliakat érintő törvények visszavonatása terén, vagy ahelyett, hogy a Fidesz hazugságait, manipulációit, korrupcióját próbálná leleplezni, egyszersmind magáról elhitetni, hogy képes lenne hatalomra jutva a demokrácia visszaállítására, ahelyett a teljeset vétlen és védekezni nem tudó határon túliak ellen hergel. Ez alávalóság.

A gyűlöletkeltésnek meg is van az eredménye: a nyilvánosság minden szintjén megjelent a fenekedés - ebből én persze a Facebookon zajlógyűlölködést érzékelem a leginkább. Többször nagyon elretten az elmúlt hetekben.

Többek között kellemetlen "vitákba" keveredtem. Ezekre ugyanaz volt jellemző, mint az elvakult jobboldaliakkal folytatottaknál: nem érvelnek, hanem személyemet támadják. Hogy én Ingvárról ne legyek olyan okos, biztosan én is magyar nyugdíjat kapok. Holott többször és sok helyen leírtam: csak egyetlen állampolgárságom van, az ukrán, egyetlen lakcímem, az ungvári, így én személy szerint szavazni nem tudok (és nem is akarok) a magyarországi választásokon, és természetesen nyugdíjam sem lehet ottani. Nem a magam érdekei védelmében emelek szót a gyűlöletet keltő kampány ellen.

Azt is leírtam jó sokszor, hogy a határon túli magyarok kettős állampolgársága szememben eleve kétséges érvényű megoldás az áhított nemzetegyesítésére (nem önmagában, hanem a politikai kontextusa miatt), mint ahogy azt is: a szavazati jog ilyenfajta megadása is azért rossz, mert szavazatvásárlással társul és akár választási csalásra is módot ad.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ebben a kérdésben népszavazást lenne szabad kiírni vagy kampányt lenne szabad indítani. Ezek a felelős parlament hatáskörébe tartozó fontos kérdések: a választók küldjenek oda felelős politikusokat, akik ez ügyben is okos törvényeket alkotnak.


Cikket is írtam blogomban erről. Ilyesmik vannak benne:

Bárhogy is nézem, a sok szempont közül még mindig az állampolgárság a legtisztább választóvonal. Ha valaki igényelte egyfelől és ha valakinek megadták másfelől, akkor ezzel szerintem létrejött egy olyan szerződés, amelyben a két fél kölcsönös felelősséget vállal.

A magyar állampolgárságot a magyar államtól megkapó személy tagja akart lenni egy politikai közösségnek, mely politikai közösség ezt az igényét annak a tudásnak a birtokában fogadta el, hogy az illető nem él Magyarországon.

Ha pedig elfogadta, akkor ezzel azt is jóváhagyta, hogy ennek a politikai közösségnek az ügyeibe beleszólhat. Hacsak nem kíván ez a politikai közösség lakhely, vallás, bőrszín alapján különbséget tenni magyar állampolgárok között.

Vitatható az a kitétel is, hogy a határon túl élő magyar állampolgár nem viseli döntése következményeit. A magyar alkotmányban (na jó: alaptörvényben) benne foglaltatik a határokon túl élő magyarok iránti állami felelősségvállalás. Hogy ez miben és hogyan nyilvánul meg, az bizony nem mindegy a határon túli magyar szavazónak. Érthető módon érdekelt bizonyos dolgokban, és nyilván oda szavaz, ahonnan jobbat remél. Dönthet például abban, hogy szavaz-e arra a pártra, amelyik megvonná szavazati jogát, netán beszüntetné az egyszerűsített honosítást  – döntésének tehát bizony vannak rá nézve közvetlen következményei (most nem az a kérdés, hogy ez helyes-e, hanem az, viseli-e döntése következményét; igen, viseli; ha nem is abban, de nem kevésbé felelősen, mint egy borsodi közmunkás).

Persze: pontosan tudható, hogy az állampolgárság és az ezzel járó szavazati jog kiterjesztésében miért ennyire elkötelezett a jelenlegi kurzus. Szavazatokat vár és kap. Hatalmi ambíciói beteljesítésében azonban nem ez a legbotrányosabb és legaljasabb lépés.

A túlfélen most mégsem az országot tönkretevő nagy disznóságok, nem a korrupció vagy a demokratikus intézményrendszer felszámolása ellen megy az aláírásgyűjtés, nem a sajtószabadság csorbulása (a Népszabadság felszámolása és a vidéki lapok felvásárlása), netán Paks2 ellen, nem a főügyészt akarják leváltatni, nem a gyanús vagyongyarapodásokat kivizsgáltatni, nem a Soros-plakátok leszedéséért vagy az EU-melletti elköteleződés mellett lobbiznak, nem az illiberális államberendezkedés és nem is migránsmentes övezet kikiáltása ellen kampányolnak. Nem. Hanem a határon túli magyar állampolgárok szavazati joga ellen. Ez esetben is ugyanolyan pontosan tudható, hogy a szavazati jog korlátozásában miért ennyire elkötelezett az adott politikai erő. Szavazatokat remél. És hatalmi törekvéseiben ez az eddigi legszánalmasabb, egyben legaljasabb  lépése.

A közvélemény-kutatások szerint a szavazati jog említett kiterjesztésével a magyar lakosság nagyobbik hányada nem ért egyet. Ezt lovagolja meg az aláírásgyűjtés. A közvélemény-kutatások szerint a magyar lakosság döntő többsége idegenellenes. Ezt lovagolja meg a migránsellenes kampány.

Még a plakátjaik színvilága és kiemelése is hasonló.

Gyűlöletkeltésből jeles.

Lásd ez eredeti blogbejegyzést:

A határon túli magyarok szavazati jogáról

Két szégyenplakát

a dk széyepataa fidesz szégyenplakátja

 kárpátaljai ruszinok



Lapszám: 2018.03

Címkék: választások politika magyarok jegyzet határon túli