VERSTÁRCANOVELLAMINIMA JEGYZETESSZÉKRITIKAÉLCNAPLÓFOTÓAJÁNLÓ • MÁS: Arvisura Seo


Baloldali-e a KISZó?

Napi blogom egyik aktuális bejegyzésében (Ráfázhat a Fidesz) azt latolgattam, milyen veszélyekkel járhat az, ha a közeljövőben szavazati joghoz jutó határon túli magyar állampolgárok megváltoztatják a magyarországi politikai erőviszonyokat, még ám a legrosszabb, a szélsőjobb felé mutató irányban.

Ez több puszta feltételezésnél, mert Kárpátalján például az utóbbi időben megszaporodtak azok a jelek, amelyek a Jobbik népszerűségét támasztják alá. EU-képviselőjük Beregszászban irodát nyitott a magyar lakosság nagy megelégedésére, a főiskolai-egyetemi ifjúság körében két olyan szervezet is alakult, amely a Jobbik ideológiájával rokonítható elveket vall. Ezt támasztja alá a jegyzetemben felhozott példa is: „A Kárpáti Igaz Szó internetes honlapja bő hónapja szavazást indított arra nézvést, ha lenne szavazati joguk, melyik pártra voksolnának olvasóik. A minta persze nem reprezentatív, ám az mégis jelzésértékű, hogy egy nagyjából baloldalinak (!) tartott lap online felületén a listát a Jobbik vezeti.”

Az írásomra reagáló hozzászólások egyikében a magát Kárpáti Igaz Szónak nevező olvasóm kifogásolta a nagyjából baloldali minősítést azzal, hogy egyfelől ez olyan, mint a félig-meddig szűz, másfelől meg ők éppenséggel mindenevők, minden irányzatra nyitottak.

Én ezt kicsit másként gondolom.

Először is abból indulok ki, hogy a KISZó tartalma, cikkeinek hangneme, politikailag értelmezhető állásfoglalásai, a benne megszólalók véleménye alapján milyennek minősíthető; másodszor aszerint értékelem, hogy melyek a lap vezető munkatársainak és szerzőik egy részének a politikai kötődései (UMDSZ); harmadrészt érdemes megvizsgálni, hol helyezkedik el a lap a média által többé-kevésbé lefedett kárpátaljai magyar politikai palettán: mi áll tőle balra és tőle jobbra - ha csak „jobbrább” látunk számottevő orgánumot, akkor a KISZó annak ellenére is balosnak tűnne, ha középütt állna. De szerintem nem ott áll, hanem egyértelműen balra húz, mint ahogy az UMDSZ és annak elnöke, Gajdos István is, akinek ismertek a pártelkötelezettségei.

Hogy megvizsgáljam, vajon helyes-e a fenti meglátásom, egyik segédblogomon május 16-án egyhavi határidővel szavazást indítottam: Milyen orientációjú a Kárpáti Igaz Szó? Az első napokban mutatkozott is némi érdeklődés (azóta lanyhult, szinte alig érkezik egy-egy újabb voks), így kialakult a kevés szavazó által meghatározott - de a valós helyzetre alighanem jellemzően utaló - kép.

Egy hét elteltével (május 22-i adatok) a legtöbben (57 %), szerintem nem véletlenül, azt gondolják, hogy a KISZó olyan irányultságú, mint amilyen Gajdos (lévén a lapot a legtöbben az UMDSZ szócsövének tartják; nem ok nélkül).

Második helyen a nagyjából baloldali minősítés szerepel (25 %), a harmadikon a szocdem (17 %), s még azt is többen gondolják, hogy a lap félig-meddig szűz (ezt a dönteni nem tudók vicces opciójának szántam; 10 %), mint azt, hogy semleges (mindössze 7 %). Arra, hogy a lap jobboldali lenne, senki sem szavazott.

Nos, azt gondolom, egy közéleti orgánum milyenségének a meghatározásakor nem az a mérvadó, hogy a lap egyik (feltehetően vezető) munkatársa mit jelent ki róla, hanem az, hogy az olvasók milyennek tartják. Én a cikkbéli minősítésemben igyekeztem pontosan, de óvatosan fogalmazni, nem azt írtam, hogy a KISZó baloldali, hanem hogy "nagyjából baloldalinak tartott" - ez pedig, úgy vélem, megfelel a valóságnak, akár egybeesik a szerkesztő urak önképével, akár nem.

A cikkemben éppen arra mutattam rá, hogy bár a KISZó nagyjából baloldalinak tartott, olvasói az online-felületén folyó szavazás során mégis a Jobbikot részesítik előnyben - s ez legalábbis elgondolkoztató.

Itt jelzem, hogy ez utóbbi szavazás résztvevőinek a száma május 20-án elérte az ezret, s a Jobbik tovább növelte az előnyét >>:

 
Frissítések: május 22-ére a Jobbik előnye a Fidesszel szemben 484:443 arányban módosult.

Május 28-án 573:555 arányban ezúttal a Fidesz vezet a Jobbik előtt.

Rövid ideig volt a Fidesz az élen: máj. 30-án 1486 szavazatból 629:614 arányban vezet a Jobbik.

jún. 4. Amikor néhány nappal ezelőtt utoljára néztem meg a szavazás állását, akkor a Jobbik a korábbinál is nagyobb arányban vezetett - most pedig azt vettem észre, hogy a KISZó oldala beszüntette a szavazást, illetve más témában új szavazást indított. A korábbi szavazás eredményei, úgy látom, sehol nem érhetők el, mint ahogy valamiféle értékelést vagy összegzést sem látok a lapon. A jobbik erős vezetéséről tehát az itt látható képkivágat az egyetlen hiteles bizonyíték...

Tart még viszont a szavazás az én blogomban arról, milyen irányultságú a KISZó, most itt tartunk:



jún. 16. Lezárult a szavazás. A végeredmény:









Lapszám: 2011.05.23




kinyomtatom! oldal tetejére

 

BDK Honlap-SEO: keresőoptimalizálás
Elhunyt Balla D. Károly

Napi blog






AZ ELŐZŐ SZÁM tartalma

Csatlakozz:


Frissek a rovatban:

Hasonlóak:


Friss szám

Korábbi számok

Frissek:


Főbb blogjaim



    Főbejáratok


    SEO-szerviz

    aktuális keresőoptimalizált weboldalak:

    Google első hely

    Helyezés javítás, honlap optimalizálás

    honlap keresőoptimalizálás árak google első helyezés javítás

    Google honlap optimalizálás: seo
    pr cikk és link elhelyezés - tartalommarketing weboldal
    első hely: google honlap optimalizálás - seo marketing

    Állandó oldalak, SEO-posztok









    BDK ONLINE - BALLA D. KÁROLY internetes magazinja - válogatás az Ungváron (Kárpátalja, Ukrajna) élő író havi publikációból és az írói archívumból.

    Az oldal anyagai Balla D. Károly alkotói munkásságának a részét képezik, ily módon szerzői jogvédelem alá esnek, hosszabb idézésük csak a forráshely link-formátumú feltüntetésével, átvételük és újraközlésük pedig csupán a szerző - adatait, élatrajzát lásd: Balla D. Károly / Károj életrajza - engedélyével jogszerű. -- BDK Online SEO keresőoptimalizálás - irodalom, könyv, film, közélet, politika, napló, vers, internet, keresőoptimalizálás, web, seo, blog, Kárpátalja, Ungvár, BéDéKá, blog, UngParty | A szerző keresőoptimalizálással is foglalkozik. Az aktuális SEO-projek tartalom marketing: Laptop szerviz Budapest: akkumulátor, laptop billentyűzet, notebook töltő. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing - Google helyezés javítása - első oldalra kerülni SEO szakértő optimalizálásával. Első hely a keresőben a találati listán. - Tartalommarketing, arvisura, pirézek | PR-cikk: SEO Budapest termék és szolgáltatás.