VERSTÁRCANOVELLAMINIMA JEGYZETESSZÉKRITIKAÉLCNAPLÓFOTÓAJÁNLÓ • MÁS: Arvisura Seo


Észak, Északnyugat

Egyik kedvenc Hitchcock-filmem. Ebben támad rá Cary Grantre a sivatag közepén egy permetező repülőgép. Azt persze nem tudni, miért ilyen bonyolult módon akarják eltenni láb alól a tévedések áldozatává vált főhőst – de aki valaha látta a jelenetet, soha nem felejti el, erről gondoskodott a Mester a támadás idegeket feszítő késleltetésével és a későbbi, fejlettebb technikájú akciófilmek hatásosságát felülmúló, páratlan ritmusú dramaturgiájával.

Az Észak-Északnyugat (North by Northwest, 1959) igen sajátosan keveri egymásba az igazi thriller feszültségét, a kalandfilm fordulatosságát – és mindkettőnek a paródiáját. Igen, az alkotás mintha önnön gúnyképét is magában hordozná, talán éppen ezért egyedülálló. A képtelen helyzetek, félreértések, a nem létező ügynök szerepébe csöppenő sármos reklámszakember profikat meghazudtoló talpraesettsége, a triplacsavaros női főszerep, a valós és kamu gyilkosságok, a megmenekülések hihetetlen sorozata és persze a halál torkából szabadultak szerelmi happy endje – mind-mind építőelemei a hiszem-is-meg-nem-is helyzetnek. Többször elkapott az az ambivalens érzés, hogy egyfelől izgultam a feszült jeleneteknél, másfelől kikacagtam izguló magamat.

A Rushmore-hegy sziklaszobrai közöttUgyancsak emlékezetesek a film záró képsorai, amikor is hőseink az amerikai Dél-Dakota államban található Rushmore-hegy sziklába vésett óriási arcmásai között leereszkedve menekülnek fegyveres üldözőiktől. A páratlanul látványos akció itt is humorosba játssza magát: eléggé komikusan hat, amikor a markáns összkép helyett csak részletek látunk, George Washington óriás fülét vagy Abraham Lincoln gigantikus orrát. A köztük csetlő-botló, halálos fenyegetéstől menekülő emberpár akár kaján szimbólumként is felfogható.

A film legelején egy pillanatra – mint alkotásainak többségében – feltűnik maga Alfred Hitchcock is. Buszra akar szállni, de az ajtó az orra alatt becsukódik. Bosszankodni látszik, de én tudom, itt éppen esze ágában sem volt felszállni arra a járműre, amely két következő filmje, a Psycho és a Madarak vérfagyasztó világába legközelebb már elvitte.

északi tájolású télikert | télikert - terasz


Észak-Északnyugat, amerikai thriller, 1959. Rendező: Alfred Hitchcock, forgatókönyv: Ernest Lehman, zeneszerző: Bernard Herrmann, operatőr: Robert Burks. Szereplők: Cary Grant (Roger O. Thornhill), Eva Marie Saint (Eva Kendall), James Mason (Phillip Vandamm), Martin Landau (Leonard).
északi tájolású télikert | télikert
több film


Lapszám: 2011.05.30

Címkék: kritika film



kinyomtatom! oldal tetejére

 

BDK Honlap-SEO: keresőoptimalizálás
Elhunyt Balla D. Károly

Napi blog






AZ ELŐZŐ SZÁM tartalma

Csatlakozz:


Frissek a rovatban:

Hasonlóak:


Friss szám

Korábbi számok

Frissek:


Főbb blogjaim



    Főbejáratok


    SEO-szerviz

    aktuális keresőoptimalizált weboldalak:

    Google első hely

    Helyezés javítás, honlap optimalizálás

    honlap keresőoptimalizálás árak google első helyezés javítás

    Google honlap optimalizálás: seo
    pr cikk és link elhelyezés - tartalommarketing weboldal
    első hely: google honlap optimalizálás - seo marketing

    Állandó oldalak, SEO-posztok









    BDK ONLINE - BALLA D. KÁROLY internetes magazinja - válogatás az Ungváron (Kárpátalja, Ukrajna) élő író havi publikációból és az írói archívumból.

    Az oldal anyagai Balla D. Károly alkotói munkásságának a részét képezik, ily módon szerzői jogvédelem alá esnek, hosszabb idézésük csak a forráshely link-formátumú feltüntetésével, átvételük és újraközlésük pedig csupán a szerző - adatait, élatrajzát lásd: Balla D. Károly / Károj életrajza - engedélyével jogszerű. -- BDK Online SEO keresőoptimalizálás - irodalom, könyv, film, közélet, politika, napló, vers, internet, keresőoptimalizálás, web, seo, blog, Kárpátalja, Ungvár, BéDéKá, blog, UngParty | A szerző keresőoptimalizálással is foglalkozik. Az aktuális SEO-projek tartalom marketing: Laptop szerviz Budapest: akkumulátor, laptop billentyűzet, notebook töltő. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing - Google helyezés javítása - első oldalra kerülni SEO szakértő optimalizálásával. Első hely a keresőben a találati listán. - Tartalommarketing, arvisura, pirézek | PR-cikk: SEO Budapest termék és szolgáltatás.