VERSKÉPVERSTÁRCANOVELLAMINIMA JEGYZETESSZÉKRITIKAGLOSSZAÉLCC-DULNAPLÓFOTÓHÍRAJÁNLÓ


Medve-szimbólum és felelősség

A súlyos művészi filmdráma és az olcsó családi mozi között nagyjából éppen félúton helyezkedik el a svéd Lasse Hallström rendezte Befejezetlen élet (An Unfinished Life, 2005). Legnagyobb gyengéje alighanem az oly sokszor feldolgozott alapsztori szokványossága.

Brutális párja elől gyermekével menekülő bántalmazott nő; magányába menekült idős férfi, akit idővel meglágyul… Rontja a helyzetet, hogy a fő cselekményszálak szövése kevéssé mutat túl az ismert paneleken (az már szinte bosszantó, hogy a menekülő nő beleszeret az őt védelmező seriffbe). Ám bővelkedik az alkotás erényekben is: jók a párbeszédek, kidolgozottak, mívesen formáltak a karakterek, szép a kameramunka – és zseniális a melléksztori szimbolikája: számomra ez emelte művészi nívóra a filmet.

Utóbbi a fiát gyászoló  főhős (Robert Redford alakítja) ellenpólusát képező segítőtársa (Morgan Freeman) körül szövődik: a férfit súlyosan összemarcangolta egy környéken garázdálkodó medve, életre szóló sebesüléseket okozva neki (még egy év után is állandó ápolásra szorul). Ám az idősödő farmer nem érez bosszúvágyat a vadállat iránt, ellenkezőleg: „az én medvém”-ként emlegeti, s amikor a vadőrök befogják, kötelezi barátját, hogy látogassa és enni vigyen a fenevadnak, sőt, szabadítsa ki fogságából. Furcsa érzelmi kötődése és a medve iránt mutatott felelősségérzete az emberi természet mélyrétegeibe enged betekintést, rávilágít nem csupán az áldozattá válás lélektanára, hanem a természet rendjébe beavatkozó ember rejtett bűntudatára is. A szépen felépített medve-szimbólum végigkíséri a filmet, kellemesen ellensúlyozva az alaptörténet lapos fordulatait.

Egészében véve a film értékes alkotásnak mondható, magas nívón vezeti be a nézőt a bűn és ártatlanság, az egymásért érzett nyomasztó felelősség és az ez alól kibújni igyekvő élni akarás útvesztőjébe, megmutatva, hogy a könnyelmű mulasztásban egyikünk sem bűntelen, s mindnyájan osztozunk abban a hol nyomasztó, hol nemesítő teherben, amelyet egymástól való függőségünk tesz a vállunkra.

Befejezetlen élet (An Unfinished Life), amerikai-német filmdráma, 2005. Rendezte: Lasse Hallström, forgatókönyv: Mark Spragg, Virginia Korus Spragg, operatőr: Oliver Stapleton, zene: Deborah Lurie. Szereplők: Robert Redford (Einar Gilkyson), Jennifer Lopez (Jean Gilkyson), Morgan Freeman (Mitch Bradley), Josh Lucas (Crane Curtis seriff), Damian Lewis (Gary Watson), Becca Gardner (Griff Gilkyson), Camryn Manheim (Nina)


több film


Lapszám: 2011.07

Címkék: kritika filmkinyomtatom! oldal tetejére

 

BDK SEO-Google
Tsúszó Sándor
BDK posztumusz

Napi blog


ELŐZŐ SZÁM címlapja

Csatlakozz:


Frissek a rovatban:

Hasonlóak:


Friss szám

Korábbi számok

Frissek:


Főbb blogjaim  Főbejáratok
  SEO

  aktuális
  Google honlapoptimalizálás: első seo weboldal kereső

  Keresőoptimalizált oldalak:

  Verecke, Ungvár, Kárpátalja
  Magyarok Kárpátalján, Seo
  első hely: laptop szerviz akku
  kaszinó texas? seo online játék
  public relation szöveg, cikk írás
  tartalom marketing weboldal
  laptop kijelző hiba, gpu grafika
  link: laptop kijelző csere ingyen - tablet szerviz Budapest


  free counters
  BDK ONLINE - BALLA D. KÁROLY internetes magazinja - válogatás az Ungváron (Kárpátalja, Ukrajna) élő író havi publikációból és az írói archívumból.

  Az oldal anyagai Balla D. Károly alkotói munkásságának a részét képezik, ily módon szerzői jogvédelem alá esnek, hosszabb idézésük csak a forráshely link-formátumú feltüntetésével, átvételük és újraközlésük pedig csupán a szerző - adatait lásd: Balla D. Károly - engedélyével jogszerű. -- BDK Online - webmagazin - irodalom, könyv, film, közélet, politika, napló, vers, internet, keresőoptimalizálás, web, seo, blog, Kárpátalja, Ungvár, BéDéKá, blog, UngParty | A szerző keresőoptimalizálással is foglalkozik. Az aktuális SEO-projektek témája: Teraszbeépítés - Budapest. Télikert gyártás, építés. Mobilmarketing: tömeges sms-küldés, kampány. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing - Google helyezés javítása - első oldalra kerülni SEO szakértő optimalizálásával a találati listán. - Télikertépítés - Terasz - SMS kampány". Tartalommarketing, arvisura, pirézek