BDK ONLINE - Balla D. Károly heti webmagazinja - frissül minden hétfőre | a portál anyagai szerzői jogvédelem alá esnek 
DIGITÁLÉ internet

Weblap optimalizálás - Linképítés - Google-Seo Arvisura

A kreatív Google keresőoptimalizálás és hatékony linképítés egyéni módszere: SEO-ARVISURA



A keresőoptimalizálás (SEO=honlapoptimalizálás+linképítés) célja az, hogy egy adott honlap minél jobb helyezést érjen el az internetes találatok listájában.

Eszközei:

Utóbbit tekintve az elmúlt években speciális eljárás-csoportot dolgoztam ki, ez a tartalmi alapú, fraktálhákózatú kreatív linképítés - röviden: ARVISURA.

De még a SEOra visszatérve és részletesebben kifejtve:

Az interneten folyó üzleti célú online tevékenységek egyik ága az ún. online net-markating vagy kereső omptimaluzálás. A kifejezés több tevékenységet összefoglaló gyűjtőfogalom. Legfőbb összetevője a keresőoptimalizálás, továbbá a fizetett találatok és listák alkalmazása, a linkmarketing és egy adott cég vagy üzletág, netán személy keresőrendszerekben való megjelenését menedzselő más online tevékenység. Ezen belül a keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, SEO) célja az, hogy egy adott honlap minél jobb helyezést érjen el a normál találatok közt a honlap tulajdonosa/üzemeltetője által fontosnak tartott keresőkifejezésekre. Általában normál (vagy organikus) találatoknak azokat a keresők által kilistázott találatokat nevezzük, amelyek fizetéssel nem befolyásoltak, csupán a keresőmotorok belső logikája alapján kerültek a találati lista adott helyére.

A keresőoptimalizálás fent is említett két fő iránya a belső és a külső SEO-munka: az előbbi keretében magát az oldalt tesszük minél alkalmasabbá arra, hogy adott keresésekre jó helyezést érhessen el (belső struktúra, formális és érdemi tartalom, valid kódok), az utóbbi során külső erőforrásokat (más webhelyeket) igénybe véve érünk el (építünk ki) az oldal számára minél hatékonyabb támogatottságot azon a réven, hogy a céloldal jellegét figyelembe véve hivatkozunk rá megfelelő külső webhelyekről (linképítés).

Szerénységem először 2006-ban találkozott a SEO fogalmával, és akkor mindjárt bele is cseppentem a sűrűjébe: beneveztem az első magyar keresőoptimalizáló versenyre, amelynek pillangószív volt a kulcsszava. Bár abszolút outsider voltam a témában és inkább csak ösztöneimre hallgatva igyekeztem eredményt elérni, mégis az ötödik lettem (de én voltam a 9. és a 10. is).  A következő évben már díjazásos, félig-meddig profi verseny indult linkfelhő keresőkérdéssel, még itt is sikerült a 10. helyet elérnem. A 2008-as, II. díjazásos, már vérprofinak mondható erőpróbában (seonyár2008) nem kerültem az élmezőnybe. Viszont e három versenyben való részvétel során fontos tapasztalatokra tettem szert. Ezek alapján ettől kezdve elég erősen odafigyeltem saját oldalaim SEO-vonatkozásaira (többek között éppen amiatt hagytam el a régi UngPartyt, mert belső oldalai a keretes - „frame” - struktúra miatt a Google számára jószerével elérhetetlenek voltak).

A SEO lassan szenvedélyemmé vált és 2011-től kezdődően kidolgoztam az arvisura linképítés elméletét és gyakorlatát.

LINKÉPÍTŐ ARVISURA-PROJEKT, 2013

A kreatív linképítés alapelveből: Rendszerfenntartás
Meta-seo
  • tudatosan kerüld a mások által alkalmazott rutin-eljárásokat (ipari linképítés, tömeges regisztrálás katalógusokban, körbe-linkelés, egyoldalú linkelés, spam-oldalak, kamu-oldalak, spam-blogok, spam-kommentek alkalmazása, duplikát oldalakkal és hasonló URL-címekkel való trükközés, egyforma linkszövegek és anchor textek alkalmazása, tartalmak copy-paste betűzése, linkfarmok építése…
  • kreatív módszereket vess be a szükséges eljárások mechanikus végrehajtása helyett
  • dolgozz ki és alkalmazz saját megoldásokat
  • gondolkodj hosszú távb: körültekintő, sokoldalú optimalizálás; gyors és látványos sikerek elérése helyett tartós eredményekre való törekvés
  • saját oldalakat használj a linképítéshez, idegen webhelyek, katalógusok tudatos kerülése
  • a webtámogatást komplex rendszerben valósítsd meg: nagyobb munkáim során soha nem sok különálló oldal sok különálló linkjével operálok, hanem a munkába bevont oldalakat rendszerbe állítom.

Jó seósnak erről is tudnia kell:

A PageRank-erősség azt mutatja, hogy a Google mekkora fontosságot, milyen internetes értéket tulajdonít az adott oldalnak. Az "esetleges" oldalak nagy részét a Google még 0-ra sem értékeli, a 0 már bizonyos figyelmet jelent. Magánoldalak, hobbiszájtok esetében az 1-2-es PR már jónak számít. A 3-as 4-es értéket néha még a magas látogatottságú híroldalak is nehezen érik el.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy a PR-érték azt mutatja, mekkora a valószínűsége annak, hogy a böngésző rátaláljon az adott oldalra.

Arvisura linképítés


Sofőr szolgálatban

A honlapoptimalizálás arvisurája a budapesti söfőrszolgálatban



Az aktuális és többé-kevésbé állandó magánnyomozói SEO-felügyelet alatt tartott optimalizálási linkek (és oldalak):




Lapszám: 2011.11

Címkék: web seo keresőoptimalizálás keresőmarketing internet Google