BDK ONLINE - Balla D. Károly heti webmagazinja - frissül minden hétfőre | a portál anyagai szerzői jogvédelem alá esnek 
PENNA kép/forma

Vizuális kísérletek

A képvers műfaja nagyjából azóta izgat, hogy kölyök koromban Radnóti műfordításai között először láttam meg Apollianire A megsebzett galamb és a szökőkút c. kalligrammáját. Tétova kísérleteket már kezdő verselőként is tettem arra, hogy a betűket, szavakat és a szöveg egészét látvánnyá komponáljam, de ahogy maguk a versek, úgy a vizuális élmény is igencsak gyöngécskére sikerült.

Ám a vonzalom elég erős volt ahhoz, hogy manuális rajzkészség tökéletes hiányában is tovább próbálkozzam nem csupán a szövegelemek grafikus elhelyezésével, hanem más látványhatásokkal is. Ebben többek között a fényképezés is segítségemre volt: fotómontázsaimmal és fotogrammjaimmal voltam először elégedett. Ezek néhányával értem el kisebb sikereket, három-négy alkalommal kiállításon, installációkon is szerepeltek munkáim (a csúcseredmény: az 1990-es évek elején 12 képversem szépen bekeretezett eredetijét maradéktalanul ellopták egy alkalmi ungvári galériából) és elég sok megjelent lapokban, könyvekben. Verseskönyveim közül kettőben is szerepel jó néhány hasonló jellegű munkám.

Az alábbi vizuális kísérleteket (egyikük akár képversnek is nevezhető) évekkel ezelőtt készítettem. Hogy közlésre felajánljak közülük néhányat egy lapnak, amelyben húsz évvel ezelőtt (!) több hasonló (később kötetben is publikált) kísérletem megjelent, arra tavaly szántam rá magam. Most meg váratlanul eszembe jutott, hogy nem közöltek egyet sem...  Hát akkor legalább itt bemutatom őket. (Nagyobb méret: katt a képre!)

több képvers



Lapszám: 2012.09

Címkék: napló képzőművészet képvers grafika dizájn