BDK ONLINE - Balla D. Károly heti webmagazinja - frissül minden hétfőre | a portál anyagai szerzői jogvédelem alá esnek 
DIGITÁLÉ web

Linképítés PR-cikkek elhelyezésével

Keresőmarketing szempontból a PR-cikk voltaképp egy jól becsomagolt link. Olyan hivatkozás egy weboldalra, amely nem egymagában, nem steril formájában szerepel valamely másik weboldalon, hanem szövegkörnyezetbe van helyezve. Ezzel kicsit a kutyát csóváló farok esete alakult ki: eredetileg a cikk volt a lényeg és abban esetleg - hogy az olvasót a további informálódás lehetséges helyére kalauzolják - volt egy szerény linkecske is.

A public relations cikk keresőmarketing-értéke

Az online marketing tevékenység széles spektrumán belül a keresőmarketing legális, azaz white hut eljárásaival behatóan foglalkozó szakemberek vissza-visszatérő vitatémája: vajon valóban hatásos eszköz-e a PRcikkekben elhelyezett hivatkozásokkal végzett linképítés. Sokak megalapozott szakmai véleménye szerint, amióta a Google a link-katalógusokban való regisztrálások nagyszámú alkalmazását manipulációnak minősítette, azóta a public relations anyagok publikálása a legjobb módja annak, hogy releváns webcímekről érkező hivatkozásokkal tegyük hatékonyabbá a gondjainkra bízott és szakmai támogatásunkat élvező honlapok linkprofilját.

A szakértők között kisebbségi, de nem alaptalan vélekedésnek számít, hogy a PR-linkek feltűnő szaporítása is fekete pontot jelent az új, 3.0-ás verziójú Penguin Google-algoritmus kritériumai sorában. Ezt a tapasztalatok még meggyőzően nem  bizonyították, de a gyanúnak puszta felmerülése is figyelmeztető jel lehet azok számára, akik nagy serénykedésükben havi 50-100 PRcikk vásárlásával gondolják megoldhatónak a keresőoptimalizálás posztpingvin kori problémáit.

E kérdésben a fenti állítások hivatkozásául szolgáló Public Relations Blog, mint olvasom, köztes véleményt képvisel.

A blog profilja: megbízható honlapok ajánlása PR-cikkek elhelyezésére. A felvetett kérdésre válaszul a következőket állítják

Szakértőink szerint a PR-cikkek elhelyezésének lehetőségével élni szükségszerű - visszaélni azonban kockázatos. A PR-publikációkba ágyazott linkek véleményünk szerint akkor hatásosak, ha ez az eljárás nem válik kizárólagossá: mellette a SEO és SEM sok más fogását is alkalmaznunk kell. Ez utóbbiakkal egyéb blogokban foglalkozunk, itt a téma fontosságából kiindulva a publikálásra ajánlott weboldalakkal és a cikkírás mesterfogásaival ismertetjük meg az érdeklődőket - illetve idővel ez a szájt maga is értékes közlőhellyé kíván válni, amelyen a kollégák előszeretettél fogják majd elhelyezni a kreatív szövegírás jegyében készült nagyszerű public relations cikkeiket.

Másutt olvasott vélemények szerint a SEO-nak befellegzett, így ez az eljárás sem lesz már hatásos: a Google újabb furfanggal állt elő. Állítólag megszűnnek a globális találati listák és minden büngésző (még ha inkognitó üzemmódot használ is), saját, testre szabott találati oldalakat (SERP) kap a rákeresések után. Így lényegében megszűnik a Google-helyezések elérését célzó hajsza. Meglehet, már ez az erőfeszítés is fölösleges volt:Lapszám: 2014.12

Címkék: pr-cikk kreatív keresőmarketing Google