BDK ONLINE - Balla D. Károly heti webmagazinja - frissül minden hétfőre | a portál anyagai szerzői jogvédelem alá esnek 
KÖZÉLET politika

Orbán és az etnikai homogenitás

A miniszterelnök 2017. február 28-án a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évadnyitóján tartott beszédében így fogalmazta meg fasisztoid nézeteit: "Nagyon fontosnak tartom, hogy az etnikai homogenitást meg kell őriznünk. ...most már lehet ilyeneket mondani, ezelőtt néhány évvel kivégzés járt az ilyen mondatokért, de ha már lehet olyanokat mondani, mert az élet igazolta, hogy túl nagy keveredés bajjal jár. Úgyhogy, természetesen mi magyarok etnikailag homogének vagyunk, abban az értelemben, hogy egy EU… bocsánat, heterogének vagyunk abban az értelemben, hogy európai nemzet vagyunk, ...

... ha csak a neveket itt felolvasnánk, lenne itt minden, a bunyeváctól a svábig, de ettől függetlenül ez mégiscsak etnikailag egy bizonyos sávon belül maradó sokszínűség, tehát egyfajta etnikai homogenitás, egy civilizáción belülről vagyunk. Ennek a megőrzése kulcskérdés."

Miért veszélyes egy ilyen kijelentés?


Nemcsak azért, mert nacionalista, rasszista, idegenellenes, fasisztoid. Hanem azért is, mert magyarellenes.

Hogy mást ne említsek: Ukrajnában éppen ennek az Orbán Viktor által oly fontosnak tartott etnikai homogenitásnak a jegyében a kárpátaljai magyar oktatás megfojtására készülnek. A KMKSZ, a Fidesz helyi fiókszervezete éppen aláírásokat gyűjt ez ellen. Nagyon helyesen, de a Főnök elveivel szöges ellentétben. Egyébként pedig Magyarország miniszterelnökének a szavai most erős ütőkártyát jelenthetnek a nacionalista érzelmű ukrán torvényhozók kezében. Pont azt akarják, amit Orbán: hogy Ukrajna etnikailag homogén legyen, aki még nem ukrán, el kell ukránosítani, mint ahogy elmagyarosodtak az Orbán említette bunyevácok és svábok. A cél tehát az, hogy a kárpátaljai magyarság adja fel nyelvét, kultúráját és nemzeti identitását, olvadjon be az etnikailag homogénnek álmodott Ukrajnába.

Jellemző, hogy a beszéd elhangzása után két nappal újságírói kérdésre reagálva a kancelláriaminiszter és a kormányszóvivő is tagadta, hogy Orbán Viktor etnikai homogenitásról beszélt volna. Lázár János és Kovács Zoltán is azt hangoztatta, hogy a kormányfő ki sem ejtette az etnikai homogenitás szóösszetételt. Eközben a miniszterelnök beszédének Kormany.hu portálon március elsején megjelent leiratára hivatkoztak. Ám ezt a szöveget előzőleg kozmetikázták, az etnikai homogenitást kulturális homogenitásra írták át.

Másnap délutánra azonban módosították a kormányfői beszéd leiratát: visszaírták az etnikai homogenitás kifejezést. Ezzel párhuzamosan a Havasi Bertalan vezette Miniszterelnöki Sajtóiroda elnézést kért az általuk elírásnak nevezett hibáért, de arra nem adott magyarázatot, hogy az azonos nemzetiséget kifejező szóösszetételt hogyan és ki cserélte ki kulturális homogenitás kifejezésre.

Néhány további adalék a Vipera Nyúzban, egyen a kifejezés egy lehetséges definíciója:

Mit jelent az etnikai homogenitás?
Lapszám: 2017.07

Címkék: politika kisebbség