BDK ONLINE - Balla D. Károly heti webmagazinja - frissül minden hétfőre | a portál anyagai szerzői jogvédelem alá esnek 
KULT film

Észak, Északnyugat

Egyik kedvenc Hitchcock-filmem. Ebben támad rá Cary Grantre a sivatag közepén egy permetező repülőgép. Azt persze nem tudni, miért ilyen bonyolult módon akarják eltenni láb alól a tévedések áldozatává vált főhőst – de aki valaha látta a jelenetet, soha nem felejti el, erről gondoskodott a Mester a támadás idegeket feszítő késleltetésével és a későbbi, fejlettebb technikájú akciófilmek hatásosságát felülmúló, páratlan ritmusú dramaturgiájával.

Az Észak-Északnyugat (North by Northwest, 1959) igen sajátosan keveri egymásba az igazi thriller feszültségét, a kalandfilm fordulatosságát – és mindkettőnek a paródiáját. Igen, az alkotás mintha önnön gúnyképét is magában hordozná, talán éppen ezért egyedülálló. A képtelen helyzetek, félreértések, a nem létező ügynök szerepébe csöppenő sármos reklámszakember profikat meghazudtoló talpraesettsége, a triplacsavaros női főszerep, a valós és kamu gyilkosságok, a megmenekülések hihetetlen sorozata és persze a halál torkából szabadultak szerelmi happy endje – mind-mind építőelemei a hiszem-is-meg-nem-is helyzetnek. Többször elkapott az az ambivalens érzés, hogy egyfelől izgultam a feszült jeleneteknél, másfelől kikacagtam izguló magamat.

A Rushmore-hegy sziklaszobrai közöttUgyancsak emlékezetesek a film záró képsorai, amikor is hőseink az amerikai Dél-Dakota államban található Rushmore-hegy sziklába vésett óriási arcmásai között leereszkedve menekülnek fegyveres üldözőiktől. A páratlanul látványos akció itt is humorosba játssza magát: eléggé komikusan hat, amikor a markáns összkép helyett csak részletek látunk, George Washington óriás fülét vagy Abraham Lincoln gigantikus orrát. A köztük csetlő-botló, halálos fenyegetéstől menekülő emberpár akár kaján szimbólumként is felfogható.

A film legelején egy pillanatra – mint alkotásainak többségében – feltűnik maga Alfred Hitchcock is. Buszra akar szállni, de az ajtó az orra alatt becsukódik. Bosszankodni látszik, de én tudom, itt éppen esze ágában sem volt felszállni arra a járműre, amely két következő filmje, a Psycho és a Madarak vérfagyasztó világába legközelebb már elvitte.


Észak-Északnyugat, amerikai thriller, 1959. Rendező: Alfred Hitchcock, forgatókönyv: Ernest Lehman, zeneszerző: Bernard Herrmann, operatőr: Robert Burks. Szereplők: Cary Grant (Roger O. Thornhill), Eva Marie Saint (Eva Kendall), James Mason (Phillip Vandamm), Martin Landau (Leonard).
több film


Lapszám: 2011.05.30

Címkék: kritika film