VERSKÉPVERSTÁRCANOVELLAMINIMA JEGYZETESSZÉKRITIKAGLOSSZAÉLCC-DULNAPLÓFOTÓHÍRAJÁNLÓ
Érik az embert meglepetések. Rosszabbat vár - és lám: jobbat kap. Majdhogynem zavarba jöttem attól, hogy bár pontosan tudom, a monográfia szerzőjének mi a véleménye rólam meg arról az irodalmi felfogásról, aminek a mibenlétével minden figyelmes olvasóm tisztában lehet - a rólam írt összefoglalások mégis meglepően tárgyilagosak ebben a terjedelmes vázlatban. Szeretném hinni, mindez nem csupán azért történt így, mert az oldalaimról kimásolt anyagok javát a szerző lusta volt újrafogalmazni. Tovább...
A nyelv változik. A szavak jelentése módosulhat az idő múlásával. A szolid szó eredeti jelentése például: tekintélyes, jelentős, sűrű, szilárd, terjedelmes, biztos, megingathatatlan, megbízható, nagy. Ma mégis visszafogott, szerény, mértéktartó, halk szavú, disztingvált értelemben használjuk, és ezen senki sem akad fenn. Mivel most találkoztam vele először, felkaptam a fejemet a lamentál ige számomra ismeretlen jelentésű használatára. Utóbb kiderült: egy egész generáció már így használja. Tovább...
Virtuális öngyilkosságom visszamenőleges megértését azzal igyekszem folyamatosan elősegíteni, hogy időről időre beszámolok blogomban az engem ért végzetes tragédiákról. Ezekben a jegyzetekben (voltaképp mind egy-egy képzetes szuicidium) az öniróniát sikerült vitriolosan gonosz öngúnnyá hízlalnom. Akcióimnak köszönhetően a legnagyobb internetkereső nevemre keresve előkelő helyen hozza a Meghalt Balla D. Károly c. weboldalamat.
Tovább...
A Vipera News kekecblogban publikált jegyzet alapfeltevése az, hogy a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc a demokratikus ellenzéki oldal egyetlen olyan figurája, aki ma képes lenne Orbán Viktort legyőzni egy szabad választáson, ugyanakkor ő az a személy is, akinek jelenléte az ellenzéki összefogásban kizáró ok arra nézve, hogy ez az oldal Orbán Viktort legyőzhesse egy szabad választáson. Gy. F. elutasítottsága ugyanis olyan magas, hogy eleve kizárja a mandátumok többségének megszerzését.
Tovább...
Beszélhetnek sok mindenről a lap régi és új tulajdonosai, nyilatkozhatnak kormány- és pártszóvivők - mindenki tudja, hogy mi a valódi oka a Népszabadság megszűnésének pont azután, hogy rázós cikkeket közöltek kormánytagok viselt ügyeiről. Kétségtelen, hogy a lap nem volt mindig eléggé következetes és olykor megalkuvónak is tűnhetett, ám az utóbbi időben felerősödött rendszerkritikus hangja, és nem kétséges, hogy megszűnése része a sajtószabadság magyarországi felszámolásának.
Tovább...
1991 nyarán tartották Keszthelyen azt a több napos rendezvényt, amely kissé fellengzősen a Magyar Írók Világtalálkozójának nevezte magát. A "világ" erős túlzás volt, bár kétség kívül érkeztek magyar írók még az amerikai kontinensről is. A résztvevők egyike még a magyar világirodalom kifejezést is használta, ezen némely avantgárdok ki is akadtak. Valamelyest az is jellemző volt a találkozóra, hogy míg a népi-nemzeti oldal túlreprezentálta magát, addig az igazán jelentős urbánus, progresszív, posztmodern... írók közül senki nem tartotta fontosnak, hogy megjelenjen a nagy összeboruláson. Tovább...
2016 nyárvégére - koraőszére kis irodalmi önpróba elé állítottam magam. A Facebookon arra kértem ismerőseimet, személyenként küldjenek nekem tartalmilag össze nem tartozó 2-2 szót, és én felhasználásukkal záros határidőn belül írok és publikálok vagy egy haikut, vagy egy aforizmát (legalábbis effélét), illetve egy ezeknél valamivel hosszabb minimál prózát. A játék nevéül József Attila egy versidézetét választottam: Hever egymáson a világ. Igyekeztem a fogalmilag össze nem tartozó két szót, akár a halom hasított fa darabjait, összefüggésbe hozni. Tovább...
A Kárpátaljai Megyei Könyvtár magyar osztályának szíves felkérésére írtam az alábbi öncáfoló digitális jegyzetet - három befejezéssel. Bár az eredeti szándék, mármint a felkérésé, minden bizonnyal a könyvtári intézmény mint olyan népszerűsítése lett volna, én azonban nem hazudtolhattam meg magamat és nem állíthattam az ellenkezőjét annak, amit hosszú ideje gondolok: a könyvnek befellegzett, a digitális és online világ bekebelezi, mint a kódexírást is felszámolta a könyvnyomtatást. Az, hogy egy-két nemzedék még mindig a könyv illatáról és tapintásáról beszél áhítattal, nem azért van, mert ezek kellemesek lennének, hanem mert kellemes emlékek fűződnek hozzá.
Tovább...

Verseimből:
MENYEGZŐ

a kívánságok lassú nyákjain
ereszkedik a jóslat mind alább
petéit rakja: gömbölyű halált
s hiteknek tépi védőburkait

körötte romlott kecs és ferde szín
türemkedik a baldachinon át
a tüll remeg, ha rázza potrohát
mikor a ifjú párra rákacsint

hiába minden vágy és jókívánat
maga a kérés hozza meg a bajt
az asztalfőn már ott trónol a bánat

s az ősi bűnért küldöncöt szalajt
hogy érveit ne hagyja el az ég
s kikeljenek majd mind a kis peték
HELYBEN-LÉT

A távlatok most mind előtted járnak,
amerre lépnél, egyre több az út.
Göcsörtök éle vérig marja lábad,
hiába kötsz a sebre gyógylaput:

az út szeszélye szétmarja sarud.
A felvert por kisírt szemedre szárad,
s amíg ravaszdin megkísért a múlt,
már elveszíted tékozló hazádat.

A helyben-lét is jó az elmenésre:
ha nem mozdulsz is, végleg elhagyod
a tűnt időbe elvetett magot.

Hogy ez lenne az Úrnak rendelése?
A Könyvbe írtat régen nem hiszed.
Csak állsz – és talpad alatt ég a seb.

ÁLLÓ VONATON

Hogy itt születtél, véletlen lehet
– vagy könnyű kézzel mérte rád a sorsot
egy erre rendelt őserő, koporsód
is látva már a hűs vizek felett?

Előtted futnak, ütköznek a gyorsok,
nyomukban ott a bárgyú képzelet
– és mint aki a révbe érkezett,
tovább nem pörget tiltó ujjon orsót,

fonál-halált a tűnt idő veled.
Túladsz a mán, a múltat elvered,
jövődre nem kapsz jó kamattal kölcsönt.

Felejtett álmok jönnek bősz sereggel
s kényszeredetten bár, a gyönge reggel
letesz már arról: napvilágra költsön.



 

BDK SEO-Google
Tsúszó Sándor
BDK posztumusz

Napi blog






ELŐZŐ SZÁM címlapja

Csatlakozz:



Friss szám

Korábbi számok

Más frissek:



Főbb blogjaim



    Főbejáratok




    SEO-szerviz

    aktuális keresőoptimalizált oldalak:

    Google első hely

    Helyezés javítás, honlap optimalizálás

    Google honlapoptimalizálás: első seo weboldal kereső
    pr-cikk elhelyezés, szöveg írás
    tartalom marketing weboldal

    Internet - Laptop - Számítástechnika

    első hely: laptop szerviz akku

    Alkatrész szervíz és webáruház - notebook akkumulátor töltők, tablet kijelző csere






    free counters



    BDK ONLINE - BALLA D. KÁROLY internetes magazinja - válogatás az Ungváron (Kárpátalja, Ukrajna) élő író havi publikációból és az írói archívumból.

    Az oldal anyagai Balla D. Károly alkotói munkásságának a részét képezik, ily módon szerzői jogvédelem alá esnek, hosszabb idézésük csak a forráshely link-formátumú feltüntetésével, átvételük és újraközlésük pedig csupán a szerző - adatait lásd: Balla D. Károly - engedélyével jogszerű. -- BDK Online - webmagazin - irodalom, könyv, film, közélet, politika, napló, vers, internet, keresőoptimalizálás, web, seo, blog, Kárpátalja, Ungvár, BéDéKá, blog, UngParty | | Aktuális SEO-projektek témája: Szamizdat - illegális sajtó | mobilmarketing: tömeges sms küldés | SMS kampány budapesti télikert témában. Tartalommarketing. Honlapoptimalizálás és speciális Google keresőmarketing.