VERSKÉPVERSTÁRCANOVELLAMINIMA JEGYZETESSZÉKRITIKAGLOSSZAÉLCC-DULNAPLÓFOTÓHÍRAJÁNLÓ


Viszonyok

Balla D. Károly: Tejmozi. Különös, finomra csiszolt, sajátos hangulatú, többrétegű regény, bár a műfaji megjelölés nem fedi pontosan a valóságot, néha ugyanis az volt az érzésem, hogy verset olvasok vagy zenét hallgatok. Az elválások és az egymásra találások könyve. Apa-regény, anya-regény, testvér regény, ön-regény.

A mesélő (aki hol első, hol harmadik személyben szól önmagáról) vendégtanári állást kap valahol Északon, a tenger partján. Az ablakban áll, amin át egyszerre látja a ködöt, az abban felderengő alakokat és saját magát. Családja tagjait idéz fel, róluk ír családregényt, miközben megállapítja, hogy regényt írni lehetetlen. Mondatai néha könnyedén gördülnek, máskor több oldalas gondolat- és emlékfolyamokká állnak össze, az utóbbiak egyike például a régi osztálytársakhoz való viszonyt, a velük való találkozás értelmetlenségét fejti ki számtalan tagmondatban.

Témák és motívumok szólalnak meg újra és újra (Bach? Csajkovszkij? Bartók? Sztravinszkij?), összefonódnak egymással, rímelnek egymásra, szétterülnek és mégis mintha egyetlen közös cél felé igyekeznének.

Az apa festő, megélhetési aktfestő, aki jól keres a képeivel, de a művészvilág csak „jó mesterembernek”, iparosnak tartja. Elhagyja a családot, emigrál a családból, vidékre költözik egy elhagyott faházba, filozófiával és zenével veszi körül magát, jókat eszik és szaunázik, magányosan él, csak titkos szeretője látogatja meg néha a közeli faluból. Fiát hosszú gyaloglás után egy ruszin sírjához viszi, aki Amerikából tért haza élete vége felé, és akit az erdő szélén temetett el egy vénséges vén rabbi.

A fiú nyelvi struktúrákkal birkózik, adatbázist épít belőlük, matematikai modelleket készít hozzájuk, miközben tudja, hogy vállalkozása végső soron lehetetlen. Apjánál tett utolsó látogatásán néhány könyvet kap emlékbe, amiket az öreg halála után visszavisz majd a megörökölt faházba.

Az anya mindent elkövet, hogy magához láncolja gyermekeit, és amikor elfogynak az eszközei, betegségbe menekül, de ezzel is csak a fiát sikerül maga mellett tartania, a lánya Kanadába költözik, talán azért, mert küldetése van, haza kell onnan hoznia valakit, lelkileg legalábbis.

Mindenki elmegy, elválni azonban lehetetlen, legalább annyira, mint regényt írni. A mesélő tudja ezt, tudja, hogy a felderengő alakok az ő lenyomatai, ő pedig ezeknek az alakoknak a tükröződése, valaki, aki nem önmagában, hanem a viszonyaiban létezik, aki másokhoz való viszonyában, tejüveg szórt fényében és homályában keresi önmagát.

Ritkán olvas az ember ilyen gondosan megírt, ösztönösnek ható, mégis nagyon tudatosan világra hozott könyvet.

Bőgel György


Megjelent: IQSYS.hu/blog, 2011. dec. 31.


Lapszám: 2012.01
kinyomtatom! oldal tetejére

 

BDK Honlap-SEO: ivóvízkezelés
Elhunyt Balla D. Károly
BDK posztumusz

Napi blog


AZ ELŐZŐ SZÁM tartalma

Csatlakozz:


Frissek a rovatban:

Hasonlóak:


Friss szám

Korábbi számok

Frissek:


Főbb blogjaim  Főbejáratok  SEO-szerviz

  aktuális keresőoptimalizált oldalak:

  Google első hely

  Helyezés javítás, honlap optimalizálás

  Google honlapoptimalizálás: első seo weboldal kereső
  pr cikk és link elhelyezés - tartalommarketing weboldal

  Internet - Laptop - Számítástechnika

  első hely: google honlap optimalizálás

  Állandó oldalak, SEO-posztok  free counters
  BDK ONLINE - BALLA D. KÁROLY internetes magazinja - válogatás az Ungváron (Kárpátalja, Ukrajna) élő író havi publikációból és az írói archívumból.

  Az oldal anyagai Balla D. Károly alkotói munkásságának a részét képezik, ily módon szerzői jogvédelem alá esnek, hosszabb idézésük csak a forráshely link-formátumú feltüntetésével, átvételük és újraközlésük pedig csupán a szerző - adatait lásd: Balla D. Károly - engedélyével jogszerű. -- BDK Online - webmagazin - irodalom, könyv, film, közélet, politika, napló, vers, internet, keresőoptimalizálás, web, seo, blog, Kárpátalja, Ungvár, BéDéKá, blog, UngParty | A szerző keresőoptimalizálással is foglalkozik. Az aktuális SEO-projek tartalom marketing: Laptop szerviz Budapest: akkumulátor, laptop billentyűzet, notebook töltő. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing - Google helyezés javítása - első oldalra kerülni SEO szakértő optimalizálásával. Első hely a keresőben a találati listán. - Ivóvízkezelés és fertőtlenítés - Klór-dioxid. Tartalommarketing, arvisura, pirézek