VERSKÉPVERSTÁRCANOVELLAMINIMA JEGYZETESSZÉKRITIKAGLOSSZAÉLCC-DULNAPLÓFOTÓHÍRAJÁNLÓ


T.Ú.K. - Tanár úr kérem!

Az öröm legalább háromszoros: új magyar tévéfilm született; Karinthy Frigyes művei alapján készült; nagyon-nagyon jó lett! A T.Ú.K. - Tanár úr kérem! c. produkciót (rendezte Mátyássy Áron, 2011) tegnap sugározta az m1, és mi nagy élvezettel vettünk részt az többszörös időutazásban: vissza a 20. század elejére, Karinthy korába, s azon belül is ingajáratban a felnőttkor és a diákévek között. Az alapötletet nyilvánvalóan az író Találkozás egy fiatalemberrel c. novellája adta, sikerült azonban jót csavarni rajta: a filmben ifjú önmagával agyműtétje közben találkozik a főhős, s ennek megfelelően váltakoznak az Utazás a koponyám körül c. regényből és a Tanár úr kérem! történeteiből ismert epizódok, bőven megtűzdelve más írásokból vett motívumokkal, sőt, versrészletekkel.

A gazdag montázsból igazi műegész lett: Karinthy szellemének megfelelő alkotás, amelyben a súlyos tragikumhoz, az élet értelmét firtató mélységekhez a legtermészetesebb módon társul a játszi könnyedség, a jóízű humor. Mindez a legnemesebb filmes eszközökkel történik: megragadó az erőteljes, olykor szürreálisba hajló képi világ, jó ütemben váltakozik párbeszéd, monológ és narráció, meggyőző a színészi játék. Az egészet egy igen jó érzékkel felépített konstrukció tartja egyben, amelyet még zenés betét is gazdagíthat (az Előszó részlete, igen sajátos hangulatú előadásban).

A színészekre külön is érdemes lenne kitérni: Giacomello Robertonak nem az az egyetlen erénye, hogy határozottan hasonlít Karinthyra: játéka meggyőző, ha nem is sziporkázó, a 16 éves Fricit alakító Vilmányi Benett viszont szikrázó erőteljességgel uralja a jeleneteket. Pindroch Csaba kettős szerepe igazi telitalálat (gimnáziumi tanár + a műtétet végző svéd professzor), és kitűnő Hegedűs D. Géza is a szelídségére szigort erőltető igazgató szerepében. Kellemes, üde színfolt a Frici múzsáját hibátlanul alakító Csepregi Brigitta, és kivétel nélkül jók a további epizodisták, felnőttől ifjún át, a csöppség kis varázslóval bezárólag. Mindnyájan harmonikusan illeszkednek az összképbe, gazdagítják a film előttünk kirajzolódó arcképcsarnokát.

Nem sok irodalmi szöveget tudok fejből, egy-egy jelenetnél mégis előre bemondtam a következő mondatot vagy verssort: a film szinte ugyanúgy játszott saját olvasmányélményeimmel, mint Karinthy életművével: elevenné, pezsgővé tette.

Külön örültem annak, hogy egyik kedvenc („féregevős”) Karinthy-aforizmám is elhangzott a „Struggle for life” c. versből:

Öklöd, mikor lecsapni kellett
Mindig megállt a féluton -
Jóság volt? Gyöngeség? Nem értem.
Félsz? Gőg? Szemérem? Nem tudom.

Talán csak undor. Jól van így is.
Megnyugszom. Ámen. Úgy legyen.
Inkább egyenek meg a férgek
Minthogy a férget megegyem.

A Röhög az egész osztály hahotájától így jutunk el a filozófiai mélységekig anélkül, hogy a film egysége egy pillanatra is megbomlana.

Karinthy Frigyes hatalmas és nem egyszer heterogénnek látszó életműve mindenképpen alkalmas arra, hogy új és új filmek készüljenek belőle: jóleső érzés látni, ha a puszta lehetőség olyan magas művészi nívón valósul meg, mint a T.Ú.K.-ban. Ezt a babonásabbak akár le is kopoghatják: tuk-tuk.

 


több film | több irodalom
 
T.Ú.K. - Tanár úr kérem!, magyar tévéfilm, 2011.


Lapszám: 2011.04.11
kinyomtatom! oldal tetejére

 

BDK SEO-Google
Tsúszó Sándor
BDK posztumusz

Napi blog


ELŐZŐ SZÁM címlapja

Csatlakozz:


Frissek a rovatban:

Hasonlóak:


Friss szám

Korábbi számok

Frissek:


Főbb blogjaim  Főbejáratok
  SEO

  aktuális
  Google honlapoptimalizálás: első seo weboldal kereső

  Keresőoptimalizált oldalak:

  Verecke, Ungvár, Kárpátalja
  Magyarok Kárpátalján, Seo
  első hely: laptop szerviz akku
  kaszinó texas? seo online játék
  pr-cikk elhelyezés, szöveg írás
  tartalom marketing weboldal
  laptop szerviz budapest - kijelző hiba, gpu grafika, akku
  link: laptop kijelző csere ingyen - tablet szerviz Budapest


  free counters
  BDK ONLINE - BALLA D. KÁROLY internetes magazinja - válogatás az Ungváron (Kárpátalja, Ukrajna) élő író havi publikációból és az írói archívumból.

  Az oldal anyagai Balla D. Károly alkotói munkásságának a részét képezik, ily módon szerzői jogvédelem alá esnek, hosszabb idézésük csak a forráshely link-formátumú feltüntetésével, átvételük és újraközlésük pedig csupán a szerző - adatait lásd: Balla D. Károly - engedélyével jogszerű. -- BDK Online - webmagazin - irodalom, könyv, film, közélet, politika, napló, vers, internet, keresőoptimalizálás, web, seo, blog, Kárpátalja, Ungvár, BéDéKá, blog, UngParty | A szerző keresőoptimalizálással is foglalkozik. Az aktuális SEO-projektek témája: Teraszbeépítés - Budapest. Télikert gyártás, építés. Mobilmarketing: tömeges sms-küldés, kampány. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing - Google helyezés javítása - első oldalra kerülni SEO szakértő optimalizálásával a találati listán. - Télikertépítés - Terasz - SMS kampány". Tartalommarketing, arvisura, pirézek