VERSTÁRCANOVELLAMINIMA JEGYZETESSZÉKRITIKAÉLCNAPLÓFOTÓAJÁNLÓ • MÁS: Arvisura Seo


Poitier fekete mosolya

Valljuk be: a Forró éjszakán Sidney Poitier nélkül nem lenne az, ami. Az izgalmas történetre és a remek rendezésre az ő személyes varázsa teszi fel a koronát. Játéka roppant plasztikusan fejezi ki filmbéli helyzetének összetettségét és ellentmondásosságát: merészelhet-e a szigorú Mississippi államban egy északról jött fekete nyomozó okosabbnak mutatkozni, mint helybéli fehér kollégái?

Számomra szinte a gyilkosság felderítésének a fordulatainál is izgalmasabb volt megfigyelni, hogyan egyensúlyoz hősünk a fölényesség és az alázat között, hogyan vívódik benne egymással a büszke, dacos önérzet és a bölcs konfliktuskerülés. Ez a film igazi drámai magja, s e köré rajzolódik ki a helyi érdekek szövevényébe ágyazódó bűnügyi történet.

Azt talán fölösleges elárulni, hogy a figyelmünket az első kockáktól magára vonó Virgil Tibbs nyomozó (őt alakítja Poitier) végül minden nehézség és fenyegetettség ellenére megtalálja a valódi gyilkost, mint ahogy az is sejthető már az elején, hogy a bunkó helyi rendőrfőnökből előbb-utóbb előbújik a „mégis rendes fehér ember” sztereotípiája. Egy többszörös Oscar-díjas filmtől ennyi mindenképpen elvárható. Ám amíg eljutunk a végkifejletig, élvezhetjük a később a Hegedűs a háztetőnnel és a Jézus Krisztus szupersztárral is remeklő Norman Jewison 1967-es rendezését, élvezhetjük a jóízű párbeszédeket, a végig fenntartott feszültségbe pontos arányérzékkel kevert komikumot - és nemi identitásunktól függetlenül beleszerethetünk Poitier fekete mosolyába.

És akkor Ray Charles énekéről még nem is beszéltem.

   
több film

Forró éjszakában (In the Heat of the Night), amerikai filmdráma. Rendezte: Norman Jewison, író: John Ball, forgatókönyv: Stirling Silliphant, zeneszerző: Quincy Jones, operatőr: Haskell Wexler. Szereplők: Sidney Poitier (Virgil Tibbs nyomozó), Warren Oates (Sam Wood rendőr), Rod Steiger (Bill Gillespie rendőrfőnök), Larry Gates (Eric Endicott), Lee Grant (Mrs. Philip Colbert)Lapszám: 2011.08

Címkék: kritika filmkinyomtatom! oldal tetejére

 

BDK Honlap-SEO: keresőoptimalizálás
Elhunyt Balla D. Károly

Napi blog


AZ ELŐZŐ SZÁM tartalma

Csatlakozz:


Frissek a rovatban:

Hasonlóak:


Friss szám

Korábbi számok

Frissek:


Főbb blogjaim  Főbejáratok


  SEO-szerviz

  aktuális keresőoptimalizált weboldalak:

  Google első hely

  Helyezés javítás, honlap optimalizálás

  honlap keresőoptimalizálás árak google első helyezés javítás

  Google honlap optimalizálás: seo
  pr cikk és link elhelyezés - tartalommarketing weboldal
  első hely: google honlap optimalizálás - seo marketing

  Állandó oldalak, SEO-posztok

  BDK ONLINE - BALLA D. KÁROLY internetes magazinja - válogatás az Ungváron (Kárpátalja, Ukrajna) élő író havi publikációból és az írói archívumból.

  Az oldal anyagai Balla D. Károly alkotói munkásságának a részét képezik, ily módon szerzői jogvédelem alá esnek, hosszabb idézésük csak a forráshely link-formátumú feltüntetésével, átvételük és újraközlésük pedig csupán a szerző - adatait, élatrajzát lásd: Balla D. Károly / Károj életrajza - engedélyével jogszerű. -- BDK Online SEO keresőoptimalizálás - irodalom, könyv, film, közélet, politika, napló, vers, internet, keresőoptimalizálás, web, seo, blog, Kárpátalja, Ungvár, BéDéKá, blog, UngParty | A szerző keresőoptimalizálással is foglalkozik. Az aktuális SEO-projek tartalom marketing: Laptop szerviz Budapest: akkumulátor, laptop billentyűzet, notebook töltő. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing - Google helyezés javítása - első oldalra kerülni SEO szakértő optimalizálásával. Első hely a keresőben a találati listán. - Tartalommarketing, arvisura, pirézek | PR-cikk: SEO Budapest termék és szolgáltatás.