VERSTÁRCANOVELLAMINIMA JEGYZETESSZÉKRITIKAÉLCNAPLÓFOTÓAJÁNLÓ • MÁS: Arvisura Seo


Anyanyelvi konferansz

Mint azt körlevélben tudatták velem, állami támogatás híján megszűnőben van, vagy legalábbis a korábbi formájában 2013. január 1-től már már nem tud működni A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, régebbi és közismertebb nevén az Anyanyelvi Konferencia. A hír nem örvendetes, inkább szomorú akkor is, ha a nevezett szervezet működésének kezdettől voltak bizonyos furcsaságai. Az ellenben tagadhatatlan, hogy maguk a rendezvények, a tényleges anyanyelvi konferenciák több szempontból is emlékezetesek maradnak számomra.

Az alatt a cirka másfél évtized alatt, amikor a tanácskozások munkájában valamilyen szinten részt vettem, számos kellemes élményben volt részem akkor is, ha a szervezet működésével szemben mindig is voltak kisebb-nagyobb fenntartásaim. Mint emlékezetes, annak idején a közvetlen pártirányítás alatt álló Magyarok Világszövetsége keretében jött létre Lőrincze Lajos elnökletével – több mint 40 évvel ezelőtt. Korlátai ellenére az első szervezetek egyike volt, amelyik a nyugati magyarság felé való, főleg propaganda célokat szolgáló nyitás után a 80-as évek végén a határon túli magyarok felé is tájékozódott. Így vehettem részt 1989-ben én is egyik emlékezetes tanácskozásukon.

balla-d-karoly_1989Ekkor ismerkedtem meg későbbi barátaim közül a szép emlékű Nagy Károllyal (USA), továbbá Gömöri Györggyel (Anglia), Nagy Pállal (Franciaország). Utóbbival épp nemrégiben váltottam levelet, és mert ide kívánkozik, fel is idézek egy epizódot a 89-es Konferenciáról. A kissé merev keretek közt folyó tanácskozáson Pali elég nagy feltűnést keltett azzal, hogy kezében pohár borral lépett a mikrofonhoz és felszólalásában arról beszélt, szép dolog, hogy az anyanyelvi táborokban népdalokra tanítják a fiatalokat, de talán ideje lenne oda vinni egy számítógépet is, mert hogy a jövőbeni szót értésünkhöz ez legalább olyan fontos. A konzervatív (vaskalapos?) tagság – képletesen szólva – szinte meglincselte Palit eretnek szavaiért.

Igen, ez a merevség később is megvolt és a klasszikus, mára alaposan elavult nyelvművelés és nosztalgikus hagyományápolás árnyékán az önállóvá vált és többször átalakult Társaság nem igazán tudott átlépni. Ugyanakkor kétség kívül missziót töltött be és rendezvényei révén sokakat ténylegesen hozzásegített ahhoz, hogy integrálódjanak a magyar kultúrába.

Én akkor kezdtem kikopni a szervezetből, amikor Pomogáts Béla elnök határozott támogatására Dupka Gyurit elnökségi taggá választották, s ettől kezdve „a kárpátaljai jelenlét” az ő bulijává vált.  Gondoltam, ahol egy helyesen írni sem tudó félművelt szélhámos lehet a magyar nyelv és kultúra kárpátaljai képviselője, ott nekem nincsen helyem.

Annak viszont örültem, hogy publicisztikai írásaim és esszéim gyűjteményét 2000-ben kiadták. Igaz, honort nem kaptam, viszont én tördelhettem a könyvet és ezt a munkámat rendesen kifizették. Nemrégiben pedig levelet kaptam: működésük megszűnése miatt felszámolják raktárkészletüket, a szerzők, ha kell nekik, elvihetik maradék könyveiket. Mozgósítottam Csöngét, Bencével elmentek a világvégi lerakatba, ahol egy magát félreérthetetlen szimbólumokkal körülvevő jobbikos raktárnok kiadta a 100 példányt. Ebből most Csönge tízet hazahozott. Ha valaki szeretne belőle saját példányt, és vagy Ungváron a Vár, vagy Pesten a Visegrádi utcába hajlandó elmenni érte – kaphat belőle féláron (ez lesz utólagos honortöredékem). Aki pedig inkább ingyen olvasná, ide kattintson: A hontalanság metaforái.Lapszám: 2013.01
kinyomtatom! oldal tetejére

 

BDK Honlap-SEO: keresőoptimalizálás
Elhunyt Balla D. Károly

Napi blog


AZ ELŐZŐ SZÁM tartalma

Csatlakozz:


Frissek a rovatban:

Hasonlóak:


Friss szám

Korábbi számok

Frissek:


Főbb blogjaim  Főbejáratok


  SEO-szerviz

  aktuális keresőoptimalizált weboldalak:

  Google első hely

  Helyezés javítás, honlap optimalizálás

  honlap keresőoptimalizálás árak google első helyezés javítás

  Google honlap optimalizálás: seo
  pr cikk és link elhelyezés - tartalommarketing weboldal
  első hely: google honlap optimalizálás - seo marketing

  Állandó oldalak, SEO-posztok

  BDK ONLINE - BALLA D. KÁROLY internetes magazinja - válogatás az Ungváron (Kárpátalja, Ukrajna) élő író havi publikációból és az írói archívumból.

  Az oldal anyagai Balla D. Károly alkotói munkásságának a részét képezik, ily módon szerzői jogvédelem alá esnek, hosszabb idézésük csak a forráshely link-formátumú feltüntetésével, átvételük és újraközlésük pedig csupán a szerző - adatait, élatrajzát lásd: Balla D. Károly / Károj életrajza - engedélyével jogszerű. -- BDK Online SEO keresőoptimalizálás - irodalom, könyv, film, közélet, politika, napló, vers, internet, keresőoptimalizálás, web, seo, blog, Kárpátalja, Ungvár, BéDéKá, blog, UngParty | A szerző keresőoptimalizálással is foglalkozik. Az aktuális SEO-projek tartalom marketing: Laptop szerviz Budapest: akkumulátor, laptop billentyűzet, notebook töltő. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing - Google helyezés javítása - első oldalra kerülni SEO szakértő optimalizálásával. Első hely a keresőben a találati listán. - Tartalommarketing, arvisura, pirézek | PR-cikk: SEO Budapest termék és szolgáltatás.