VERSTÁRCANOVELLAMINIMA JEGYZETESSZÉKRITIKAÉLCNAPLÓFOTÓAJÁNLÓ • MÁS: Arvisura Seo


Felújított ajánlóblog (+SEO)

Valaha kollektív blogolás színtere volt: meghívtam pár kollégát, hogy érdekességeiket itt publikálják. Blogarléc - Magasra tettük címen ment egy ideig. Aztán nekem lett ajánlóblogom, de elhanyagoltam, pedig optimalizált honlap volt. Most felújítottam és nagyon különleges zenéket és művészeti érdekességeket ajánlok benne olvasóimnak. Legutóbb Chagallt és Ligetit...

Chagall-passio

Régóta szerepel kedvenceim között ez az a Marc Chagall életét bemutató animációs film. Leginkább a Vityebszkben töltött évtizedeket eleveníti fel úgy, hogy az alkotók Chagall stílusába bújva, alakjait, forma- és színvilágát követve építik fel az epizódokat, történeteket, amelyek alapjául a művész Életem c. önéletrajzi vallomása szolgált. Utóbbiról írja Legeza Ilona:

A modern festészet egyik nagy alakjának, az orosz származású Chagallnak 1922-ben írt vallomása különös értékű. Egyszerre napló, amelyben élete első három évtizedének eseményei nyomonkövethetők, nagy szeretettel rajzolt családi tablóval és környezetrajzzal, ahol szülővárosának, Vityebszk-nek zsidónegyede, házai és lakóinak rituális élete elevenedik meg - ugyanakkor festményeihez kulcsot adó önvallomás és politikai pamflet is. Chagall szegény orosz-zsidó családból származik, sok nyomorgás és megnemértés után lesz festő. Szubjektív és passzív művészete, amelynek nem volt közvetlen kapcsolata az 1917-es társadalmi forradalommal, hazájában kedvezőtlen fogadtatásra talált. A napló ezeknek az éveknek eseményeit és benyomásait rögzíti. Szülővárosában, egy Pen nevű festőnél kezdett tanulni, később a pétervári akadémiára iratkozott, 1910-1914 között, egy gazdag mecénás jóvoltából Párizsban kapcsolatba került kora híres festőivel, íróival. A Sturm 1914. évi berlini kiállításán bemutatott képeivel alapozza meg világhírét. Közvetlenül ezután visszatért szülővárosába és feleségül vette szerelmét és múzsáját, Bella Rozent.

Egy kocka az animációs fimből (fent) és a mintájául szolgáló eredeti (lent):

chagall-passio.jpg

marc-chagall_szerelmesek-varos-felett.jpg

Marc Chagall: Szerelmesek a város felett

Az 1917-es forradalom után Lunacsarszkij megbízásából Vityebszk képzőművészeti népbiztosa lesz, kollegáival való ellentéte miatt azonban 1919-ben Moszkvába költözik. Az Állami Zsidó Színház falfestményeit, függönyeit festi meg, de rövidesen teljesen meghasonlik az általa akadémikusnak vélt új művészeti irányzatokkal és annak képviselőivel, ezért egy Moszkva környéki nevelőotthonban vállal állást. 1922-ben végleg visszatér Párizsba. Bár Chagall a külső eseményeket is szubjektíven, önmagára vonatkoztatva ábrázolja, naplója, ellentmondásaival együtt érdekes dokumentum, kiegészíti a kor tablóját.

A szaratovi Akvariusz filmes csoport munkáját az autentikus zenei aláfestés teszi teljes értékűvé.

Ligeti: Mysteries of the Macabre

Ligeti György életművében a Le grand macabre különleges helyet foglal el. Nemcsak azzal, hogy ez az egyetlen operája (amely maga is anti-antiopera), hanem azzal is, hogy keletkezése és első bemutatója után húsz évvel lényegesen átdolgozta, illetve hogy a magyarországi bemutató is kereken húsz évet késett (1998) a stockholmi premierhez (1978) képest. Az újraíráson kívül Ligeti önállón is előadható részleteket írt az operához, ilyen a Mysteries of the Macabre címen ismert "három ária". Ez a cím művei sorában kétszer is szerepel, másodjára 1992-ben a "trombita vagy koloratúra változat zenekarral vagy kamarazenekarral" megjegyzéssel. Ezt a "vagy koloratúra" verziót adja elő elképesztő erőteljességgel Barbara Hannigan az alábbi felvételen, amely a Göteborgi Szimfonikusokkal készült 2013-ben. Lenyűgöző, ahogy kanadai szoprán énekesnő vezényel és énekel - bőr cuccban és neccharisnyában. Nagyot alakít, bár ahogy bejött a színpadra, a képcsőn kis híján elesett...

Ugyanez, ha lehet, még teatrálisabban - egy párizsi felvétel 2011-ből.

És ha már Ligeti, hadd szerepeljen itt egyik legismertebb műve, a Szimfonikus költemény 100 metronómra. A 4. perctől én szinte lélegzetemet visszafojtva figyelem, ahogy lassan megkülönböztethetők lesznek a más-más sebességű kattogássorozatok, majd leépül és kimúlik, ami azelőtt ajzottan hemzsegve túltengett...



Lapszám: 2014.08




kinyomtatom! oldal tetejére

 

BDK Honlap-SEO: keresőoptimalizálás
Elhunyt Balla D. Károly

Napi blog






AZ ELŐZŐ SZÁM tartalma

Csatlakozz:


Frissek a rovatban:

Hasonlóak:


Friss szám

Korábbi számok

Frissek:


Főbb blogjaim



    Főbejáratok


    SEO-szerviz

    aktuális keresőoptimalizált weboldalak:

    Google első hely

    Helyezés javítás, honlap optimalizálás

    honlap keresőoptimalizálás árak google első helyezés javítás

    Google honlap optimalizálás: seo
    pr cikk és link elhelyezés - tartalommarketing weboldal
    első hely: google honlap optimalizálás - seo marketing

    Állandó oldalak, SEO-posztok









    BDK ONLINE - BALLA D. KÁROLY internetes magazinja - válogatás az Ungváron (Kárpátalja, Ukrajna) élő író havi publikációból és az írói archívumból.

    Az oldal anyagai Balla D. Károly alkotói munkásságának a részét képezik, ily módon szerzői jogvédelem alá esnek, hosszabb idézésük csak a forráshely link-formátumú feltüntetésével, átvételük és újraközlésük pedig csupán a szerző - adatait, élatrajzát lásd: Balla D. Károly / Károj életrajza - engedélyével jogszerű. -- BDK Online SEO keresőoptimalizálás - irodalom, könyv, film, közélet, politika, napló, vers, internet, keresőoptimalizálás, web, seo, blog, Kárpátalja, Ungvár, BéDéKá, blog, UngParty | A szerző keresőoptimalizálással is foglalkozik. Az aktuális SEO-projek tartalom marketing: Laptop szerviz Budapest: akkumulátor, laptop billentyűzet, notebook töltő. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing - Google helyezés javítása - első oldalra kerülni SEO szakértő optimalizálásával. Első hely a keresőben a találati listán. - Tartalommarketing, arvisura, pirézek | PR-cikk: SEO Budapest termék és szolgáltatás.