VERSTÁRCANOVELLAMINIMA JEGYZETESSZÉKRITIKAÉLCNAPLÓFOTÓAJÁNLÓ • MÁS: Arvisura Seo


Honlap: Kovács Vilmos

Arra gondoltam, hogy webrendszeremben illene lennie egy honlapnak, amely Kovács Vilmos életét és munkásságát mutatja be. Érthető módon és okokból az én viszonyom mindahhoz, ami kárpátaljai magyar irodalmunk legnagyobb hatású alkotóját övezi, meglehetősen ellentmondásos (apai ellenpélda), épp ezért esszében, publicisztikában, tanulmányban eddig nem tudtam pontosan megfogalmazni, mit jelent számomra Kovács Vilmos. Nekem egy egész regény kellett erről írnom (Szembesülés), amely azonban többszörös áttételei miatt kulcsregény-jellege ellenére is inkább csak szépírói megközelítés. Ezen az új honlapon sem kívántam túl személyes összegzést készíteni, inkább a tárgyilagosnak szánt kis bevezető mellé összeszedtem a fontosabbnak gondolt (főleg életrajzi) szövegek néhányát.

Kovács Vilmos (1927-1977) költő, író, a huszadik századi kárpátaljai magyar irodalom meghatározó alakja. Hatása a régió irodalmi fejlődésére mindmáig érezhető, évtizedeken keresztül az itt élő szerzők őhozzá viszonyították (vagy ő ellenében határozták meg) teljesítményüket, művészeti felfogásukat, nemzeti elkötelezettségüket, morális és politikai magatartásukat. Sokan, főleg Magyarországon, kizárólag a Holnap és élünk c. regénye alapján ismerik nevét, egyrészt azért, mert azt a művet a magyarországi kritika a kárpátaljai magyarság sorsregényeként definiálta, másrészt azért, mert könyve már a kiadói előkészületek során éles vitákat és indulatokat váltott ki, majd nem sokkal megjelenése után a szovjet hatóságok kivonták a forgalomból. Kovács Vilmos a regényében kimondott vagy érintett kényes kérdések miatt, továbbá a védelme alatt szerveződött, fiatalokból álló irodalmi csoportosulás tevékenysége miatt, illetve a magyar irodalomról (és a kárpátaljai magyarság jogsérelmeit is érintő), Magyarországon megjelent (társszerzőként jegyzett) tanulmánya, továbbá az általa is jegyzett, a szovjet legfelsőbb vezetéshez intézett beadványok miatt (ezekben a kárpátaljai magyarság nemzetiségi igényeit fogalmazta meg) számos ideológiai bírálat érte a szovjet kultúrpolitika részéről, mígnem az irodalom perifériájára szorították és egzisztenciálisan ellehetetlenítették. Nem publikálhatott, évekig nyelvi-őstörténeti kutatásokkal foglalkozott. Egészsége megromolván döntött úgy, hogy Magyarországra költözik. Mire erre sor került, betegsége elhatalmasodott rajta és nem sokkal Budapestre érkezése után - mindössze ötven évesen - meghalt. Mindezek a körülmények hozzájárultak ahhoz, hogy alakja és életműve szimbolikussá vált és írói teljesítményének értékelésében a művészeti, esztétikai szempontok mellett (és gyakran előtt) sokat nyomot a latban a magyar nemzeti ügy melletti kiállása, igazságmondása és a hatalom részéről történt meghurcoltatása.

A honlap elérhető ezen a címen:Lapszám: 2014.12
kinyomtatom! oldal tetejére

 

BDK Honlap-SEO: keresőoptimalizálás
Elhunyt Balla D. Károly

Napi blog


AZ ELŐZŐ SZÁM tartalma

Csatlakozz:


Frissek a rovatban:

Hasonlóak:


Friss szám

Korábbi számok

Frissek:


Főbb blogjaim  Főbejáratok


  SEO-szerviz

  aktuális keresőoptimalizált weboldalak:

  Google első hely

  Helyezés javítás, honlap optimalizálás

  honlap keresőoptimalizálás árak google első helyezés javítás

  Google honlap optimalizálás: seo
  pr cikk és link elhelyezés - tartalommarketing weboldal
  első hely: google honlap optimalizálás - seo marketing

  Állandó oldalak, SEO-posztok

  BDK ONLINE - BALLA D. KÁROLY internetes magazinja - válogatás az Ungváron (Kárpátalja, Ukrajna) élő író havi publikációból és az írói archívumból.

  Az oldal anyagai Balla D. Károly alkotói munkásságának a részét képezik, ily módon szerzői jogvédelem alá esnek, hosszabb idézésük csak a forráshely link-formátumú feltüntetésével, átvételük és újraközlésük pedig csupán a szerző - adatait, élatrajzát lásd: Balla D. Károly / Károj életrajza - engedélyével jogszerű. -- BDK Online SEO keresőoptimalizálás - irodalom, könyv, film, közélet, politika, napló, vers, internet, keresőoptimalizálás, web, seo, blog, Kárpátalja, Ungvár, BéDéKá, blog, UngParty | A szerző keresőoptimalizálással is foglalkozik. Az aktuális SEO-projek tartalom marketing: Laptop szerviz Budapest: akkumulátor, laptop billentyűzet, notebook töltő. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing - Google helyezés javítása - első oldalra kerülni SEO szakértő optimalizálásával. Első hely a keresőben a találati listán. - Tartalommarketing, arvisura, pirézek | PR-cikk: SEO Budapest termék és szolgáltatás.