VERSTÁRCANOVELLAMINIMA JEGYZETESSZÉKRITIKAÉLCNAPLÓFOTÓAJÁNLÓ • MÁS: Arvisura Seo


Berniczky Éva: szerencsegyökér

Fazekas Andrea írja a kötetről: "Az elbeszélések erősen stilizáltak, így olvasás közben mindenre oda kell figyelni, mert minden jelentéssel bír, a gondosan kiválasztott címek pedig különösen beszédesek, meghatározzák az egész elbeszélést. Nincs ez másként a kötet címadó novellájában sem, a Szerencsegyökér már a címével is sejteti, hogy nem lesz egyszerű olvasmány, mivel maga a mandragóra növény is számos hiedelem alapját képezi, van, ahol mitikus mérgező növényként van számon tartva, másutt afrodiziákum és termékenységnövelő, míg felénk, Kárpátalján úgy tartják, hogy az akasztott ember magömléséből fakad. Tulajdonképpen ez utóbbi babona adja a novella gerincét is." Éva könyve válogatott és új novelláit tartalmazza.

„Berniczky Éva prózája, ami a legteljesebb értelemben fiktív, a nyelvben születik és rendjét a költészet törvénykönyve koordinálja, pontosabb képet fest a kárpátaljai magyarság utóbbi évtizedeiről, mint riportok és szociográfiák sora.” (Bodor Béla)
 
„Van tehát egy nagyon kontúrosan felrajzolt szociográfiai háttér, külső-belső környezet, ami nagyon valószerűnek tűnik, s amiben nagyon valószerű alakok élnek, mozognak. Ám az egészben mégis van valami groteszk, abszurd, szürreális vonás, ami részben a narráció módjából, részben magából a megjelenített, megalkotott világ természetéből ered, vagy talán helyesebb úgy fogalmazni: árad.” (Dérczy Péter)
 
„Ülünk a lapozandó könyv előtt, mennénk is, maradnánk is. Maradnánk, mert a befejezéssel az elbeszélésnek nincs vége; mennénk, hogy máris kisürgessük magunknak a következő novella tisztán áttetsző ködképeit.” (Tarján Tamás)
 
Az ungvári Kárpáti Kiadó gondozásában megjelent kötet válogatott és új novellákat tartalmaz, több mint 20 év írói termését összegzi: a legkorábbi 1997-es (Kulcs a Schmoll testvéreknél), a legújabb 2018-as (Leszek a mitfárered) keletkezésű. A válogatás gerincét A topáz illemtana gyűjtemény (1999), a két korábbi novelláskötet (A tojásárus hosszúnapja, 2004; Várkulcsa, 2010) darabjai, illetve a Holmiban, Élet és Irodalomban, Irodalmi Szemlében és a Szombatban megjelent írások képezik.

A sajátos kiadói konstrukció és az önkormányzati támogatás előírja, hogy a könyv nem kerülhet kereskedelmi forgalomba sem Kárpátalján, sem másutt. A könyv példányainak sorsát Kárpátalja kormányzójának (!) az egyes könyvekre lebontott utasítása határozza meg, ennek megfelelő számban a könyveknek közintézményekbe és szervezetekhez kell kerülniük (így például Berniczky Éva könyvéből egyebek mellett a megyei könyvtár 170, az ungvári egyetem könyvtára 10, az írószövetség helyi szervezete 80 példányt kap)… A kedvezményezettek szempontjából ez persze örvendetes, ám a mezei saját példányt gyakorlatilag nem szerezhet belőle (forrás: Berniczky Éva: Szerencsegyökér).

Berniczky Éva az intellektuális kortárs magyar próza képviselője Kárpátalján. Történeteiben a hétköznapi élet sivárságán és durvaságán minduntalan átvilágít a dolgok összefüggéseit és értelmét feltáró gazdag szimbólumrendszer. Novelláinak szereplői olyan elvont, metaforikus térben  mozognak, amelyet a nyers valóságelemek feszítenek izgalmassá. Az abszurditásig sarkított olyan helyzetekben szerepelnek, amelyek a művészileg megformált hihetetlenségük révén válnak megrázóan hitelessé. 1962-ben született Beregszászban. Ungváron él. Fontosabb könyvei: A tojásárus hosszúnapja, novellák (2004, Magvető Kiadó); Méhe nélkül a bába, regény (2007, Magvető Kiadó); Várkulcsa, novellák (2010, Magvető Kiadó).


Szimpózium Berniczky Éva prózájáról

2018. november 21-én került megrendezésre az Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet Bercsényi Miklós Könyvtárában a Kilátás / Hosszúnap elnevezésű irodalmi szimpózium a Szépirodalmi Figyelő (SZIF), a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) szervezésében.

Csordás László, a KVIT elnöke nyitotta meg a rendezvényt,  ismertette a programok menetét, ezek után  három előadás következett. Először Az elbeszélés átalakulásai címet viselő dolgozatot hallhattuk Csordás László előadásában, amelyben a kanonikusság és a befogadástörténet dilemmái jelentek meg Berniczky Éva munkássága kapcsán. Kifejezetten sok előítélettel és paradoxonnal találkozhatunk, amikor műveiről és azok fogadtatásáról beszélünk. Többek között olyan problémákkal is szembesülünk, mint hogy S. Benedek András meg sem említette az írónőt Készülődés című, 2007-ben publikált, irodalomtörténeti összefoglalónak szánt esszéjében.

Következő előadónk Fazekas Andrea volt, aki a Debreceni Egyetem Irodalom- és Kultúratudományok Doktori Iskolájának abszolvált hallgatója. Metafora és nőiesség – A tojásárus hosszúnapja novellakötetben c. előadásában Fazekas Andrea kitért arra, hogy értelmezése szerint igen erős a női perspektíva és az újjászületés archaikus jelképe Berniczkynél. A novellákat olvasva betekintést nyerhetünk a szocializmus mindennapjaiba (egészen a tabutémákig) a szatirikus narráción és a fenntartott metaforákon keresztül. A kötet címadó novellájában olyan finomságokat is felfedezhetünk, minthogy a ruha maga is a nonverbális kommunikáció részévé lesz, hiszen az aranykezű szabó, Gyurika, eggyé válik az anyaggal, s azért nem veszi le magáról az öltönyt, mert azt hiszi, hogy az a saját bőre. Ezen kívül még olyan érdekes ellentétpárral is találkozunk az előadásban, mint a tojás és a koporsó. Míg előbbi a születést szimbolizálja, addig utóbbi az elmúlást, a halált.

A harmadik előadó Kovács Eleonóra volt. Prezentációjának címe: Tükrök. Elmondása szerint a Talánszása című novellában nem az a legképtelenebb, hogy az Állomás utca 15-öt, ahová Deniszke nagyapja küldi a biciklit kereső másiknagyapát Deniszke után, nem lehet megtalálni, mert a házakon nincs házszám. A legképtelenebb részlet, hogy Deniszke egyedül maradt, mert az apja kórházban van, az anyjáról nem tudunk, és a nagymamája gondoskodik róla.

Az előadások után Mónus Dóra, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Magyar Tanszéki Csoportjának munkatársa beszélgetett Berniczky Évával.

Az irodalmi szimpózium lezárásaként Berniczky Éva felolvasta legújabb novelláskötete címadó novelláját.


Lapszám: 2020.06.01




kinyomtatom! oldal tetejére

 

BDK Honlap-SEO: keresőoptimalizálás
Elhunyt Balla D. Károly

Napi blog






AZ ELŐZŐ SZÁM tartalma

Csatlakozz:


Frissek a rovatban:

Hasonlóak:


Friss szám

Korábbi számok

Frissek:


Főbb blogjaim



    Főbejáratok


    SEO-szerviz

    aktuális keresőoptimalizált weboldalak:

    Google első hely

    Helyezés javítás, honlap optimalizálás

    honlap keresőoptimalizálás árak google első helyezés javítás

    Google honlap optimalizálás: seo
    pr cikk és link elhelyezés - tartalommarketing weboldal
    első hely: google honlap optimalizálás - seo marketing

    Állandó oldalak, SEO-posztok









    BDK ONLINE - BALLA D. KÁROLY internetes magazinja - válogatás az Ungváron (Kárpátalja, Ukrajna) élő író havi publikációból és az írói archívumból.

    Az oldal anyagai Balla D. Károly alkotói munkásságának a részét képezik, ily módon szerzői jogvédelem alá esnek, hosszabb idézésük csak a forráshely link-formátumú feltüntetésével, átvételük és újraközlésük pedig csupán a szerző - adatait, élatrajzát lásd: Balla D. Károly / Károj életrajza - engedélyével jogszerű. -- BDK Online SEO keresőoptimalizálás - irodalom, könyv, film, közélet, politika, napló, vers, internet, keresőoptimalizálás, web, seo, blog, Kárpátalja, Ungvár, BéDéKá, blog, UngParty | A szerző keresőoptimalizálással is foglalkozik. Az aktuális SEO-projek tartalom marketing: Laptop szerviz Budapest: akkumulátor, laptop billentyűzet, notebook töltő. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing - Google helyezés javítása - első oldalra kerülni SEO szakértő optimalizálásával. Első hely a keresőben a találati listán. - Tartalommarketing, arvisura, pirézek | PR-cikk: SEO Budapest termék és szolgáltatás.