VERSKÉPVERSTÁRCANOVELLAMINIMA JEGYZETESSZÉKRITIKAGLOSSZAÉLCC-DULNAPLÓFOTÓHÍRAJÁNLÓ


Az építész hasa

Az 1990-es évek legelején, amikor Évával a budapesti mozikban először szabadultunk rá a friss nyugati kínálatra, habzsoltuk a Greenaway-filmeket. Még érződött a botrányszag A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője körül, s mi nem tudtunk betelni a felkavaró és páratlanul szuggesztív képi világgal s az ezt kísérő hatásos zenével. No persze a történet sem volt akármilyen.

Kedvencünk lett a Számokba fojtva, tetszett A rajzoló szerződése, s amint bemutatták, azonnal megnéztük Prospero könyvét és A macomi gyermeket. Egy addig számunkra ismeretlen filmnyelvet ismertünk meg, rácsodálkozhattunk a tobzódó hanyatlás és a rothadó szépség képeire, az ocsmányság tiszta művészetbe oltott esztétikumára.

Az építész hasa ((The Belly of an Architect, 1987) valahogy kimaradt ebből a sorból, tíz-tizenöt év késéssel láttuk először itthon, a tévében, addigra a brit rendező iránti rajongásunk valamelyest alább hagyott. Aztán nemrégiben láttuk újabb alkotásai közül a 8 és 1/2 nőt (vegyes érzelmekkel fogadtuk), most pedig az építészt és az ő gömbölyödő beteg hasát néztük újra nagy élvezettel. Egészen kitűnő film, állapíthattuk meg, mesteri ábrázolása annak, hogyan keveredik a művészet fennköltsége a női és főleg férfiúi lélekben lakozó hitványságokkal, no meg persze a test biológiájával.

Az amerikai építész azért érkezik feleségével Rómába, hogy a leginkább csak általa ismert, száz évvel korábban élt francia építész emlékére nagyszabású kiállítást rendezzen. Az előkészületek 9 hónapon át tartanak, ezalatt felesége éppen kihordja gyermekét, de ő maga is egyfajta kínos terhességbe esik: enyhén dagadt hasának fokozódó fájdalmai mániákussá és a végletekig önzővé teszik, szervezői státusa is meginog. Mindeközben esendősége, szánandósága is kibuggyan elégtelen bélfunkciói mögül, titkolt érzékenysége már-már szerethetővé teszi akkor, amikor olasz partnerei kiakolbólintják élete nagy projektumából, amikor leveleket ír múltbéli kollégájának vagy amikor felesége csalárdságát egy kulcslukon át meglesve sírva fakad.

A kiállítást végül (sok pénzt elsikkasztva) csak megnyitják, a szalagot férje helyett átvágó asszony a kupolák alatt megszüli gyermekét, az építész pedig, nem várva be, hogy a hasában tenyésző kór végezzen vele, kiesik egy emeleti ablakon. Kifejezetten szép hulla benyomását kelti, ahogy elterül egy zöld automobil tetején.

 


A kitűnő filmzenét is élvezhetjük: 

Az építész hasa (The Belly of an Architect), olasz-angol filmdráma, 1987. Rendezte: Peter Greenaway, forgatókönyvíró: Peter Greenaway, operatőr: Sacha Vierny, zene: Wim Mertens. Szereplők: Brian Dennehy (Stourley Kracklite), Sergio Fantoni (Io Speckler), Stefania Casini (Flavia Speckler), Chloe Webb (Louisa Kracklite), Lambert Wilson (Caspasian Speckler), Vanni Corbellini (Frederico), Geoffrey Copleston (Caspetti).
több film


Lapszám: 2011.07

Címkék: zene kritika filmkinyomtatom! oldal tetejére

 

BDK SEO-Google
Tsúszó Sándor
BDK posztumusz

Napi blog


ELŐZŐ SZÁM címlapja

Csatlakozz:


Frissek a rovatban:

Hasonlóak:


Friss szám

Korábbi számok

Frissek:


Főbb blogjaim  Főbejáratok
  SEO

  aktuális
  Google honlapoptimalizálás: első seo weboldal kereső

  Keresőoptimalizált oldalak:

  Verecke, Ungvár, Kárpátalja
  Magyarok Kárpátalján, Seo
  első hely: laptop szerviz akku
  kaszinó texas? seo online játék
  pr-cikk elhelyezés, szöveg írás
  tartalom marketing weboldal
  laptop szerviz budapest - kijelző hiba, gpu grafika, akku
  link: laptop kijelző csere ingyen - tablet szerviz Budapest


  free counters
  BDK ONLINE - BALLA D. KÁROLY internetes magazinja - válogatás az Ungváron (Kárpátalja, Ukrajna) élő író havi publikációból és az írói archívumból.

  Az oldal anyagai Balla D. Károly alkotói munkásságának a részét képezik, ily módon szerzői jogvédelem alá esnek, hosszabb idézésük csak a forráshely link-formátumú feltüntetésével, átvételük és újraközlésük pedig csupán a szerző - adatait lásd: Balla D. Károly - engedélyével jogszerű. -- BDK Online - webmagazin - irodalom, könyv, film, közélet, politika, napló, vers, internet, keresőoptimalizálás, web, seo, blog, Kárpátalja, Ungvár, BéDéKá, blog, UngParty | A szerző keresőoptimalizálással is foglalkozik. Az aktuális SEO-projektek témája: Teraszbeépítés - Budapest. Télikert gyártás, építés. Mobilmarketing: tömeges sms-küldés, kampány. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing - Google helyezés javítása - első oldalra kerülni SEO szakértő optimalizálásával a találati listán. - Télikertépítés - Terasz - SMS kampány". Tartalommarketing, arvisura, pirézek