Balla D. Károly
BDK ONLINE webmagazin

Dzsako bácsi D betője - kiderül az igazság
Honlapok Google optimalizálása:

Prémium linképítés: árak, jelentés

Teraszbeépítés – télikertgyártás

SEO: Asus laptop töltő, Dell akku

ALOLDALAK

Google SEO keresőoptimalizálás

Honlapoptimalizálás

Laptop kijelző, akku, töltő

seo ivóvíz fertőtlenítés

Google keresés

Agorafóbia, pánik

Archipenko-terem

Keresőmarketing, SEO

Ukrajna az EU-ban

Nevemben a Dé betű

Elhunyt Balla D. Károly

Vári Fábián László Kossuth-díjas

Kárpátaljai magyar irodalom

BDK posztumusz

Ember a Marson

A Fidesz elvesztette a választásokat

Orbán Viktor megbukott

Fidesz-Jobbik koalíció

Notebook transzfer ár

Arvisura Transzferár

2013-as SEO-verseny

SEO-verseny 2012

Homo Ludens - Játék

Ferdinandy laptop

laptop marketing - optimalizálás

Arvisurák - Ayurvéda

Linképítő laptop töltő

Első Piréz - pirézek

Virtuális szerver bérlés

Semjén Zsolt lemondott

Schmitt Pál lemondott

virtuális seo megelőzés

dell akkumulátor töltő

Utóbbi könyveim néhánya:
utolsó laptop töltő

kő és szerviz

tejmozi a teraszon

magyar billentyűzet

szembesülés budapest

Notebook javítás Bp

Használt laptop töltők

budapesti laptop szervíz

Az asztali személyi számítógépek népszerűsége visszaesőben: a vezető gyártókat és népszerű márkákat reprezentáló notebook PC-k teljesítménye meghaladhatja az asztali komputerekét. Ma már a laptop szervizi javítása és az alkatrész ellátás is zavartalan. A új és használt notebookba való beruházás megtérül a készülék mobilitásával. Budapest három pontján szaküzlettel egybekötött laptpszerviz működik, itt gyári és utángyártott akkumulátor és laptop töltő minden típushoz kapható. A hardver eszközök újra cserélése során a beszerelés a szervizben ingyenes, csak az alkatrész árát kell kifizetni. Dell töltők és Asus akkuk raktári készletből a garancián túli alkatrész szervizben. Budapesten használt notebook javítás és tartalommarketing honlap optimalizálás: akku laptop töltő adapterek a márkafüggetlen budapesti laptop szaküzletben és online rendelés a webáruházában. Ugyanitt tablet kijelzők, lítium akku töltő, laptop billentyűzet tisztítás. CPU Processzor, VIDEOKÁRTYA csatlakozó és powerbank minden népszerű laptoptípushoz.

 

 

 

 

A halál nem más, mint azoknak a hiányoknak az összessége, amelyeket külön-külön az életben már megtapasztaltunk. (C-dul)

Nevemben a D betű


Akár még láthatott volna is. Amikor 1958-ban meghalt Rómában, én már több mint egy éves voltam. Dzsakó bácsi cirka másfél évvel élte túl nagyapámat, aki viszont nem érte meg első fiúunokája születését.

Annak pedig éppen negyven éve, hogy vezeték- és keresztnevem közé odabiggyesztettem a D betűt. Akkor még csak magamnak, de később, 1973-ban első versem már így jelent meg. Volt is csodálkozás. Senki sem értette, mit keres ott ez az írásjel. Azóta sok százszor, talán ezerszer is megkérdezték tőlem. Első kötetem megjelenésekor még az előszót író, irodalmon kívüli dolgokra szinte az irodalomnál is fogékonyabb irodalomtörténészünk is rákérdezett. Kitaláltam neki egy mesét… No de ki olvassa verseskötetek előszavát? Jószerével senki, így aztán folyton és újra és mindenki mindenütt rákérdezett: mit jelent ott az a D betű.

Eleinte ötöltem-hatoltam, adtam lapos és szellemes, hamis és még hamisabb válaszokat, bár némelyikben volt igazság is. Például az, hogy a Magyar Irodalmi Lexikon több Balla Károlyt is felsorol, így nekem nyilván illett magam tőlük megkülönböztetni (arról nem is szólva, hogy illendőségnél bennem több volt a hiúság: ha majd híres leszek, nehogy már összetévesszenek velük).

Itt most gyorsan be is illesztek egy ide köthető kitérőt. Amikor 1990-ben többedmagammal, már sok kötetes íróként,  először jártam Kolozsváron, az irodalmi találkozónk után szerencsém volt megismerkedni a kedves névrokon Balla Zsófiával. Tudtam, hogyne tudtam volna, hogy éppen az ő papája volt az egyik Balla Károly a lexikonban. Ez persze köteléknek nem lett volna elég, de pár mondat után kiderült, hogy Zsófival nemcsak nevünkben van egyezés: a költészetről és világ dolgairól is hasonlóan vélekedünk. Az ő erdélyisége engem a magam kárpátaljaiságára emlékeztetett, s talán segített is abban, hogy tudatosuljon bennem: kisebbségi helyzetemet én is adottságnak, nem pedig sorsverésnek tekintem, és tőlem is idegen az erre építő írói pátosz.

Ezek után talán nem véletlen, hogy a messziről érkezett vendégeket éjszakázni saját otthonukba invitáló kolozsvári kollégák közül Zsófi engem, a kis névrokont választott. Elmondta, hogy özvegy édesanyjával lakik. Én meg már előre élveztem a helyzetet, és ki is fundáltam, hogy ezúttal elharapom a D betűmet, és Balla Károlynénak Balla Károlyként fogok bemutatkozni. Az idős hölgy egy pillanatra hátra is hőkölt… Aztán persze elmondtam, hogy többek között épp a kedves papa miatt van nekem egy megkülönböztető bötűm.

Ne de miért ippeg D?

A mind baráti társaságokban, mind közelebbi-távolabbi rokonok körében, mind – és leginkább – irodalmi találkozókon évtizedeken keresztül elhangzó kérdés végül is kimunkált bennem néhány jól használható választ. Ha például le akartam rázni a kérdezőt, csak annyit mondtam, hogy van egy másik keresztnevem, annak a kezdőbetűje az ott. (Ez a válaszom egyszer meg is tréfált: történetesen versemet fordító ukrán kolléga kíváncsiságát szereltem le vele, akinek a nagy fordítói buzgalmában vélhetően később túlpörgött a fantáziája, minek következtében, nem kis meglepetésemre, ukránul Balla Gyula-Károly néven jelent meg a versem. Hogy a ‘Gy’ nem stimmel? Dehogynem: ukránul a Gyulát Djula formában írják  – ami jogos is, mert fonetikai szempontból  a ‘gy’ hang nem a ‘g’, hanem a ‘d’ lágyításával keletkezik. – Külön is csiklandóssá tette a félreértést, hogy pátriánkban ismert volt egy Balla Gyula nevű irodalmár.)

Voltak ennél szellemesebb válaszaim is, például az, hogy a közvetlen felmenőim között három Balla Károly is volt, így én voltaképp IV. Károly lennék, de mivel ez mégis egy király neve, így a négyes számot az ábécé negyedik betűjével helyettesítettem. Máskor meg afelé kanyarítottam a dolgot, hogy az ott a nevemben voltaképpen a ‘de’ ellentétes kötőszó, amellyel az apai írói és kultúrpolitikusi örökségtől való távolságtartásomat akartam kifejezni. “Igaz, hogy Balla, De Károly.”

Legregényesebb történetemet a tudományok iránti korai rajongásomból vezettem le.

Gyerekkoromban csillagász szerettem volna lenni, és kedvenc műsorom, érthetően, a magyar televízió tudományos magazinja, a Delta volt. Mindig fokozott izgalommal vártam az adást, egyetlen percet el nem mulasztottam belőle és a tudományos felfedezésekről, űrhajózásról, távoli csillagok világáról szóló tudósítások szabályosan lázba hoztak. Ennek a kellemes, ajzott állapotnak a ‘delta’ volt a hívószava, amely hamarosan szinte személyiségem kifejezőjévé vált. Olyannyira, hogy egyszerűen Deltának kezdtem szólíttatni magam, radíromra, tolltartómra és minden holmimra ezt a szót írtam, falakra-kerítésre Δ vagy δ betűt firkáltam, készítettem magamnak pecsétnyomót és jelvényt is. Így aztán, amikor a névegyezések elkerülése miatt megkülönböztető jelre volt szükség, más szóba sem jöhetett, sőt, csak a határozott apai szigor akadályozta meg, hogy ne Balla Delta Károly néven kezdjek publikálni.

Jól illik ide egy irodalmihoz közelebbi, de mégis „csillagos” történet. 1972-ben jelent meg Lackó Géza Holbéli Dávid csodálatos tapasztalatai a Földön c. keserű utópiája a Kozmosz Könyvek sorozatában. Ennek a regénynek a hősével én olyannyira azonosultam, hogy magam is más világból érkezett Dávidnak képzeltem magam, s mivel első publikációm idején éppen ennek a friss irodalmi élménynek a hatása alatt álltam, a regényhős nevének kezdőbetűje lett a megkülönböztető jelem.

De más nevek is kezdődnek D-vel. Vagy Dzsével, ha fonetikusan írjuk…

Természetesen nem hagyható ki a párhuzamos történetek sorából a ballada műfaja sem, hihetőnek tűnt, ha erre a szóra hivatkozva magyaráztam betűválasztásomat.  A hangzásbéli hasonlóság egyébként sok élcelődésre adott alkalmat. Az egyiket magam követtem el, rangos irodalmi közönség előtt. Amikor a megfelelő testület Arany János Jutalomban részesített, az átadó ünnepségen e szavakkal köszöntem meg az elismerést: „Azt eddig is tudtuk, hogy Arany Jánosnak nagyszerű balladái vannak. Most már egy kiváló Balladéje is van.” Szép emlékű Lászlóffy Aladár évekig emlegette az esetet… A szójáték a hozzám, rólam, nekem írt gúnyversek, baráti irodalmi karikatúrák majd’ mindegyikében felbukkan,  és van barátom, aki ma is Balladásnak hív (amikor pedig tele volt a média a kontinensek fölött átrepülő rakétákkal, Éva szép görög nevet ragasztott rám: Ballasztikus – kár, hogy D nincsen benne, ebből is fabrikálhattam volna legendát.).

De van történetem arról is, hogy a betűm voltaképp Descartestől származik. Kiejtve ez ugyebár Dékár, az a névalak pedig, hogy Balla Dékár(oly) mi mást fejezne ki, mint a felvilágosodás nagy alakja iránti mérhetetlen tiszteletemet.

Mesélhetnék a monogramomról is. BDK-nak sokkal korábban kezdtek szóban és írásban emlegetni, semmint hogy internetes nicknevemmé vált. Nagyképűbben: digitális védjegyemmé. Magammal azonosnak érzem ezt a három betűt. Igazából még azt sem bánom, hogy a Budapesti Dísz- és Közvilágítás az én nevemmel hoz fényt a főváros életébe – elvégre feltétlen híve vagyok a felvilágosodásnak. Legfeljebb ha a futurizmust szeretem jobban.

…Ha egyévesen kivisznek hozzá Olaszországba, még láthattam volna római otthonában, korszakalkotó művei között. Igaz, akkorra már eltávolodott a futurizmustól és rég megvált fiatalkori bozontos, rőtes szakállától is.

Ha levágnám a magamét, a család szerint újra hasonlítanék rá.

 

A témában korábban: Futuristák MoszkvábanDzsakó bács

Más történetek

BDK posztumusz

50. születésnapomon virtuális öngyilkolságot kíséreltem meg. Sikerrel jártan. Azóta minden posztumusz.

Akkor a blogombéli bejelentésen és az itt is látható kis képanimáción túl semmilyen magyarázattal nem szolgáltam. Gesztusom kiváltott bizonyos értetlenségeket, de akik ismerték egyéb furcsaságaimat és internetes akcióimat, megbocsátó mosolygással sorolták az esetet különcségem közé.

Csak nagyon kevesen tudhatták, hogy >> BDK posztumusz

 

Az első piréz

2007. március 7-én piréznek nyilvánítottam magam. Tettem ezt abból az okból, hogy az előző napi sajtóhír szerint a magyar lakosság részéről nőtt a pirézekkel szembeni elutasítás. Ezzel a bejelentéssel én lettem az Első Piréz. Bár példámat később többen követték, mozgalmak és szövetségek indultak (ezek gyakran hamar ki is fulladtak), elsőségemet senki sem kérdőjelezte meg, így az ideig-óráig tartó fellángolások mellett nem csupán elsőségemet, hanem piréz állandóságomat is megtarthattam. >> tovább: Első piréz - piréznek lenni

Főblogom:

bdk clo2
balla d. károly / blog

Egy piréz Kárpátalján

Új SEO blog -projektek

Ivóvíz fertőtlenítő szer: klór-dioxod. Víz

klór-dioxid - fertőtlenítés

A természetes vizek nem szennyezésmentesek. A szennyeződés mértékét a termelési technológia és a víz szállítása határozza meg. A pseudomonad fertőző baktérium, mely megfelelő fertőtlenítés után elpusztul az ivóvízben. A jelenleg alkalmazott technológiák elsősorban klórt, klór-dioxidot alkalmaznak.

Szolgáltatás: Víz tisztítás és ivóvíz fertőtlenítés klórdioxiddal

Laptop alkatrész - használt notebook

laptop javítás ára: dell akkutablet kijelző, laptopszerviz bp

Tömeges sms marketing

Szöveges online üzenetküldés mobilhálózatra számítógépről, mobileszköz használata nélkül (Gateway rendszer) üzleti céllal - reklámszöveg sms kézbesítés - törzsvásárlók mozgósítása. Marketing sms kampány: tömges üzenet küldés

Virtuális szerver bérlés

Professzionális szerverbérlés - vps szolgáltatás. Szervergépek elhelyezése - hosting budapesti gépteremben. Cloud Server technológia, szerver telepítése laptopra. - A fizikai szervergép erőforrását megosztják és kapacitásán virtuális egységeket hoznak létre, amelyek különálló szolgáltatásként osztoznak az anyagép teljesítményén. Ilyen gépek bérelhetők Budapesten.

marketing: ivóvíz

fertőtlenítő berendezések - mobil marketing

Télikertek - üvegházak

A beépített terasz előnyei, típusai. Mobil télikertek gyártása

Lambéria a műanyag pet palack fertőtlenítés ivóvizén. Egzotikus növények elhelyezésére létesített olyan külön helyiség a lakásban vagy azzal egybeépítve, amelynek szabad oldalfalai legalább 50 %-ban átlátszóak a napsugarak számára. Szigorúbb definíció szerint a tetőnek is minimum 70 százalékban üvegből kell lennie. - Budapesten számos vállalkozás foglalkozik télikertépítéssel.

teraszbeépítés - téli kert

A PÁNIK

Látható ok nélküli szorongás, fóbiás viselkedés, váratlan és indokolatlan pánikroham, kognitív viselkedészavar, páni félelem. Pánikbeteg az, akinek gyakoriak a pánikrohamai. Az agorafóbia és más fóbiás tünetek gyógyszer nélküli kezelése.

Amennyiben fóbiás szorongás tüneteit tapasztalja magán, nagy valószínűséggel a pánikbetegség nevű viselkedészavar kialakulása fenyegeti. Ez idővel a mindennapi normális élet lehetőségeit beszűkítő agorafóbia kialakulását vetíti előre. - Pánik betegség. Félelem és szorongás, fóbiás tünetek a pánikbetegség tipikus jellemzői.

bdk dioxid


Szenzációs eredményeket elérő, organikus Google helyezés optimalizálás - SEO kereső marketing webműhelye működik Ukrajna nyugati Kárpátalja megyéjében, ahol száz ezer magyar él és ahol minden olyan magyar képviselőjelölt csúnyán megbukott, akit Orbán Viktor támogatott, továbba ahol százötvenezer magyar közülük csak ez az egy szakember foglalkozik a kognitív weblap optimalizálás és linképítés hogyan? kérdéseivel a Google Pingvin utáni korszak keresőoptimalizálása keretében. Google honlap SEO - weblap optimalizálás - Ivóvízkezelés és vízfertőtlenítés, seo clo2 | előre lépés a weboptimalizálásban: Növényház - télikert. Budapesten építés és szamizdat a Kádár rendszerben